SPECIÁL: Víte, jak se volí americký prezident?

Proč se chodí v Americe k prezidentským volbám vždy v úterý a jak je to s takzvanými voliteli? Přečtěte si, jak se volí americký prezident.

Stoupenci politické strany si nejprve v takzvaných primárkách vybírají mezi několika kandidáty favorita, který ve volbách bude reprezentovat jejich stranu. Zatímco Obama měl u demokratů kandidaturu jako úřadující prezident jasnou, Romney se musel utkat s dalšími spolustraníky.

Po skončení primárek uspořádaly politické strany celonárodní volební sjezd, na kterých Romneyho a Obamu oficiálně uvedly jako prezidentské kandidáty. Prezidentští kandidáti si poté vybrali své viceprezidenty. 

Americké volby se konají vždy v úterý následující po prvním listopadovém pondělku, letos je to tedy 6. listopadu. Občané v každém americkém státě v tento den zvolí takzvané volitele. Až na dva státy přitom funguje systém vítěz „bere všechno“. Kdo tedy vede byť jen o jediný hlas, získává všechny volitele daného státu. 

Jak to bude dál…

6. listopadu 2012 - Faktická volba prezidenta (volba volitelů)
17. prosince 2012 - Volba prezidenta sborem volitelů
6. ledna 2013 - Oficiální vyhlášení výsledků voleb
20. ledna 2013 - Inaugurace nového prezidenta

Volitelů je celkem 538, přičemž každý stát má různý počet volitelů. Ten odpovídá počtu poslanců ve Sněmovně reprezentantů a v Senátu. Teprve tito volitelé fakticky zvolí prezidenta. Vítěz musí získat 270 hlasů volitelů.

I když volitelé nejsou ze zákona povinni hlasovat pro vítězného kandidáta, přesto tak činí, čili už po volebním úterý je jasné, kdo se stane prezidentem. Ústavněprávně však prezident získává mandát k výkonu své funkce až volbou prostřednictvím volitelů. 

Funkční období nového prezidenta a viceprezidenta začíná 20. ledna a předchází mu slavnostní inaugurace

Věděli jste, že…

  • Američtí zákonodárci stanovili termín voleb na úterý následující po prvním listopadovém pondělku především z praktických důvodů. Je to doba po sklizni, ale ještě před zimou, kdy se zase obtížně cestovalo. A protože mnoho venkovanů žilo daleko od volebních místností a v neděli se účastnili bohoslužby, stanovily se volby na úterý, protože tak mohli voliči dorazit i z odlehlejších koutů země, aniž by zmeškali nedělní mši. Zákonodárci chtěli také zabránit tomu, aby den voleb připadl na první listopad, protože ten je svátkem Všech svatých, a v tento den se římští katolíci povinně účastní mše.
  • Proces výběru sboru volitelů se mezi jednotlivými státy liší, ale většinou politické strany nominují volitele na celostátním stranickém sjezdu nebo hlasováním na zasedání ústředního výboru strany.
  • Pokud Mitt Romney zvítězí, stal by se prezidentem až v lednu 2013, až by složil inaugurační přísahu. Doba mezi volbami a uvedením do úřadu se nazývá „přechodná“ a slouží k tomu, aby starý prezident předal vládu novému, ten má v tomto období čas sestavit kabinet.