Kasparov zasedne v ruském stínovém parlamentu

Moskva - V opozičním parlamentu, který má oživit uvadající protiputinovské hnutí v Rusku, zasednou mimo jiné šachový šampion Garri Kasparov, opoziční blogger Alexej Navalnyj a populární televizní moderátorka Ksenija Sobčaková. O výsledcích hlasování do Koordinační rady informoval jeden z jeho organizátorů Leonid Volkov.

Navalnyj, který si udělal jméno bojem proti korupci, platil za jednoho z favoritů hlasování. Řekl, že volby ukážou, „kteří lidé, jaké metody a jaká ideologie má největší podporu“.

Voliči, kteří měli zájem se hlasování zúčastnit, se museli nejdřív registrovat. Žádostí přišlo kolem 165 tisíc, účast se nakonec pohybovala na 83 procentech. To sice podle Volkova není světový rekord, ale i tak je spokojený, protože kandidáti „získali podporu živých lidí“.

Odpůrci prezidenta Putina tvrdí, že oficiální volby v Rusku jsou manipulovány ve prospěch prezidentovy vládní strany, a proto uspořádali vlastní internetové. Jejich vítěz bude následující rok koordinovat všechny demonstrace a opoziční akce.

„Jde o jakousi odpověď na slova prezidenta Vladimira Putina, že Rusové neznají opozici – lídry ani jejich program. Proto opoziční hnutí přišlo s těmito volbami,“ uvedl zpravodaj ČT v Rusku Miroslav Karas. Voleb se však neúčastní větší „etablované“ opoziční strany jako Parnas a Jabloko.

Volby měly původně trvat jen do neděle. Kvůli sobotnímu útoku hackerů ale bylo hlasování prodlouženo až do pondělního večera, aby stihli odhlasovat všichni zájemci.

Vstup Miroslava Karase (zdroj: ČT24)