Kosovští nacionalisté se pokusili obsadit parlament

Priština - Policejní těžkooděnci v kosovské metropoli rozháněli slzným plynem a obušky stovky demonstrantů, kteří chtěli na protest proti jednání kosovské vlády se Srbskem obsadit parlament. Albánští nacionalisté na policisty házeli rajčata a vejce; několik demonstrantů, včetně poslanců za hnutí Sebeurčení!, bylo zadrženo; zraněno bylo 18 policistů a pět demonstrantů.

Demonstraci svolalo radikální nacionalistické hnutí Sebeurčení!, které chce vládu donutit k tomu, aby okamžitě ukončila jednání se Srbskem. „Jsme tady, abychom zabránili Hašimovi Thaçimu ve vstupu do parlamentu. Nemůžeme nechat jeho zločinecké setkání s Dačićem bez povšimnutí,“ prohlásil Visar Ymeri, opoziční poslanec z hnutí Sebeurčení!.

Rozbuškou násilností bylo totiž setkání srbského a kosovského premiéra Ivici Dačiće a Hashima Thaçiho, kteří minulý týden jednali se šéfkou diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonovou. Dohodli se na normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi, které jsou ve vážném vzájemném sporu od roku 2008, kdy Kosovo jednostranně vyhlásilo nezávislost na Srbsku. Schůzka Dačić-Thaçi v Bruselu byla první na této úrovni od zahájení dialogu v březnu 2011, který je ale od letošního jara na mrtvém bodě. Obnovení dialogu a konkrétní výsledky v normalizaci vztahů jsou podmínkou, kterou musí splnit jak Bělehrad, tak i Priština, pokud chtějí pokračovat na cestě sblížení s Evropskou unií.

Kosovská policie rozehnala demonstraci nacionalistů (zdroj: ČT24)

Thaçi demonstraci odsoudil a řekl, že demonstrující jsou proti pozitivnímu procesu v Kosovu a proti nezávislosti. Organizátoři ale oznámili, že hodlají v demonstraci pokračovat i v úterý. „Protestujeme proti setkání Thaçiho a Dačiće, proti politickému dialogu (se Srbskem). Srbsko je nenormální stát, s nímž nechceme normalizovat naše vztahy,“ řekl předák Sebeurčení! Albin Kurti s tím, že Thaçi „amnestuje a rehabilituje Srbsko, a umožní mu tak pokračovat v cestě do EU“.