Navzdory varování letí do KLDR protirežimní letáky

Soul - Jihokorejské úřady se marně pokoušely zabránit aktivistům vypustit nad území Severní Koreje protirežimní letáky. Plánovaný krok KLDR ostře kritizovala a pohrozila, že pokud budou propagandistické letáky vypuštěny, začne severokorejská armáda bez dalšího varování pálit na jihokorejské území. Navzdory zákazu ale jihokorejští aktivisté svůj plán uskutečnili a vypustili na sever balony s desetitisíci letáků.

Jihokorejská policie poslala stovky svých příslušníků zablokovat silnice, aby aktivistům zabránila ve vstupu do prostoru poblíž hranic, kde měly být horkovzdušné balony se zhruba 200 000 letáky kritizujícími severokorejskou vládu vypuštěny. Aktivisté se ale přesunuli na nestřežené místo a balony vypustili.

Jihokorejské úřady sice od plánu organizátory akce odrazovaly, ale razantnější zákrok proti nim s odvoláním na svobodu projevu odmítaly. Po akci jihokorejská armáda oznámila, že na severní straně hranic nezaznamenala žádné znepokojivé přesuny. Jižní Korea varovala, že na jakýkoli útok odpoví protiúderem.

Jihokorejská policie brání aktivistům v přístupu do pohraniční oblasti
Zdroj: ČT24

Prezident se zalekl dítěte, kritizují aktivisté postup Soulu

Aktivisté už předem oznámili, že jim armáda v jejich plánu na vypuštění letáků nezabrání. „Je to kapitulace. Je to jasná kapitulace. I Mjong-bak se dnes ráno probudil se strachem z nějakého nevyzrálého dítěte a rozhodl se nás zastavit,“ uvedl vůdce aktivistů na adresu jihokorejského prezidenta, který se podle něj zalekl mladého severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Obě Koreje zůstávají de facto ve válečném stavu, protože korejská válka z let 1950-53 byla ukončena pouze příměřím, nikoli řádnou mírovou dohodou. Páteční výhrůžka „nelítostným vojenským úderem“ byla podle agentury Reuters nejotevřenější hrozbou Pchjongjangu vůči Soulu od prosince 2011, kdy se moci v KLDR ujal ještě ne třicetiletý vládce Kim Čong-un, který v čele země vystřídal svého zesnulého otce, diktátora Kim Čong-ila.

Reportáž Petry Flanderkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod