Tunisko čekají protesty, ztratila vláda legitimitu?

Tunis - V Tunisku se čekají protesty opozičních stoupenců vlády. Ta by dnes podle nich měla ztratit legitimitu. Před rokem se totiž v zemi poprvé od svržení prezidenta bin Alího konaly svobodné volby. V hlasování tehdy vyhráli islamisté ze Strany obnovy. Ústavodárné shromáždění dostalo za úkol vypracovat novou ústavu, ale její příprava nabrala zpoždění.

Obyvatelé Tuniska jako první svrhli autoritativního vládce a jako první také svobodně volili. Politické strany musely povinně na kandidátky zapsat ženy, minimum bylo padesát procent. Vítězná Strana obnovy po volbách slibovala zachování sekulárního státu, na jehož chod nebudou mít náboženští představitelé žádný vliv. K volbám přišel rekordní počet lidí.

„Z výsledků voleb jsme nadšení. Líbí se nám, že uspěly i další strany. Už jsme s nimi začali vyjednávat,“ podotkla dcera vůdce Strany obnovy Intissar Ghannúšíová. O poznání menší nadšení projevily západní státy, které výsledky voleb sledovaly s obavami o další směřování země. „Sliby všech partají vypadají dobře. Musíme ale být opatrní a důkladně sledovat, co jsou proklamace a jak bude vypadat praxe,“ řekla pozorovatelka organizace Human rights watch Amna Guellaliová.

Rok od prvních svobodných voleb se lidi shromáždili znovu. Tentokrát ale proto, aby odsoudili údajné politické násilí a směřování vládní moci v čele s islamisty k autoritářství. Protest do centra hlavního města svolala levicová koalice Lidová fronta. A země se připravuje na další protesty v souvislosti s výročím prvních voleb.

Amnesty International: Jeden krok vpřed, dva zpět

Mezinárodní organizace Amnesty International tvrdí, že se v Tunisku nepodařilo odstranit mučení ani omezování svobody slova. Nevěří islamistům, že v této oblasti učiní pokrok, který slibují.

„Současná vláda v Tunisku omezuje pokrok v otázce lidských práv, který následoval po svržení prezidenta Zína Abidína bin Alího, což vyvolává pochyby o jejích závazcích ohledně reforem,“ tvrdí AI. Ve zprávě věnované Tunisku s názvem „Jeden krok vpřed, dva kroky zpátky?“ mimo jiné upozorňuje na důraznější omezování svobody slova v Tunisku, jež se prý děje pod záminkou zachování veřejného pořádku a morálky. Podotýká, že na novináře nebo na jiné osoby kritizující vládu či islamismus kromě úřadů útočí i ultrakonzervativní salafisté. V zemi prý také dál přetrvává mučení, které bylo jedním ze znaků bin Alího vlády.

Tunisko rok po volbách (zdroj: ČT24)