Ohlasy vědců na verdikt k Aquile: Trestat za zemětřesení? Absurdní!

Řím - Vědecká obec kritizuje rozhodnutí italského soudu, který poslal v pondělí do vězení šest odborníků na zemětřesení a jednoho vládního činitele. Za poskytnutí mylných varování před zemětřesením, při němž v roce 2009 ve městě Aquila zemřelo 308 lidí, je poslal na šest let za mříže. Jejich kolegové ale namítají, že nikdo nedokáže přesně určit následky přírodních katastrof. Varují taky, že teď se ze strachu řada odborníků z oblasti vulkanologie nebo i meteorologie k podobným hrozbám nebude vyjadřovat vůbec. Na protest proti rozhodnutí soudu podal demisi předseda vládní odborné komise pro velké hrozby Luciano Maiani.

Vědci varují, že rozhodnutí italského soudu může mít dopad i mimo hranice Itálie a napříč dalšími vědeckými disciplínami. „Tento bizarní verdikt vyděsí každého, kdo dává vědecké rady, a já doufám, že budou při odvolání propuštěni,“ řekl profesor David Spiegelhalter z Cambridgeské univerzity. „To, co těchto šest vědců řeklo, bylo správné a kterýkoli seismolog by to podpořil,“ řekl britský vědec Roger Musson. „Připadá mi špatné, že by měli být stíháni za to, že nabídli nejlepší vědeckou radu, jaké byli schopni.“

„Pokud bude potvrzen, pak bude mít tento verdikt mrazivý dopad na vědu o pohybech zemské kůry v Itálii a celé Evropě,“ řekla Sandy Steacyová, profesorka fyziky zemětřesení z Ulsterské univerzity. „Kdo bude nyní ochotný zasedat v komisi pro posouzení rizik zemětřesení, když špatné posouzení může znamenat odsouzení za neúmyslné zabití?“ Rozhodnutí soudu navíc padlo v době, kdy jsou vědci tlačeni do aktivnějšího zapojení a větší interakce s veřejností, aby ukázali, jak důležitá je jejich práce pro ekonomiku i společnost.

Žaloba argumentovala tím, že experti dávali nesprávná ujištění po otřesech, které předcházely samotnému zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy škály. Šest seismologů a jeden vládní činitel se účastnili schůzky před zemětřesením v březnu 2009, po níž výbor pro posouzení rizika řekl městským činitelům, že velké zemětřesení je nepravděpodobné, byť ne nemožné.

V USA Michael Halpern z lobbistické skupiny Union of Concerned Scientists na svém blogu napsal: „Tohle je absurdní a nebezpečné rozhodnutí, které by američtí činitelé měli odsoudit a italský prezident Giorgio Napolitano zvrátit. (…) Představte si, že by vláda vznesla trestní obvinění proti vašemu místnímu meteorologovi za to, že nedokázal předpovědět přesnou trasu tornáda. Vědci musí mít možnost podělit se o to, co vědí - a připustit, co nevědí - aniž by se museli bát, že budou voláni k trestní odpovědnosti, pokud jejich předpovědi nevyjdou.“

Vydáno pod