Pro i proti vládě: Maďaři vyrazili do ulic

Budapešť – V Budapešti se sešli stoupenci i odpůrci současné vlády konzervativního premiéra Viktora Orbána. V ulicích metropole jsou desetitisíce lidí. Pochod proti vládě zorganizovala nevládní organizace Milion lidí za svobodu slova. Naopak stoupenci Orbána mu v ulicích vyjadřují podporu. Maďarsko si dnes mimo jiné připomíná výročí začátku povstání proti komunistickému režimu z roku 1956, které Moskva krvavě potlačila.

V ulicích Budapešti jsou jak odpůrci, tak i Orbánovi přívrženci. Oba tábory oddělila policie. Ve městě platí přísná bezpečnostní opatření. Cílem pochodu, který zorganizovali Orbánovi stoupenci, bylo Kossuthovo náměstí před parlamentem. Účastní se ho přes 100 tisíc lidí, přijeli na něj i Orbánovi sympatizanti z Polska.

Asi 30 tisíc lidí dorazilo naopak na demonstraci pořádanou neparlamentním opozičním hnutím Milla. Odpůrci současného premiéra tvrdí, že šéf vlády dusí demokracii v Maďarsku. Návrat do politiky na shromáždění oznámil bývalý premiér Gordon Bajnai nominovaný socialisty. O Bajnaiovi se mluví jako o možném vyzývateli premiéra Orbána v parlamentních volbách v roce 2014. Organizátoři protivládní demonstrace oznámili vznik hnutí s názvem Společně 2014.

Protesty v Maďarsku
Zdroj: Szilard Koszticsak/AP Photo

Maďarští nacionalisté zablokovali silnici do Bratislavy

Maďarští nacionalisté v pondělí zablokovali jeden jízdní pruh vedoucí z maďarské Rajky do Bratislavy. Protestovali tak proti inzerátu slovenské realitní kanceláře, která svůj projekt v Rajce označila jako Bratislava VI. Rajka se nikdy nestane šestým obvodem Bratislavy, hlásal transparent demonstrantů, mezi nimiž byli zástupci krajně pravicového Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) a Mládežnického hnutí 64 žup, jehož název je odvozen od správního rozdělení někdejšího Uherska na 64 žup.

Realitka se již za marketingový název omluvila a projekt přejmenovala na Harmony Rajka. Maďarská obec Rajka je kvůli své bezprostřední blízkosti Bratislavy mezi Slováky značně populární, bydlení je zde totiž levnější než v metropoli. Žijí tu asi 3 000 obyvatel, polovinu z nich tvoří Slováci. Obec kromě dálnice a železnice spojuje s Bratislavou i linka městské hromadné dopravy.