Ředitel BBC o aféře Jimmyho Savilea: Byl to horor

Londýn – BBC prožívá jeden z nejhorších skandálů za svoji 90letou existenci. Generální ředitel George Entwistle před parlamentním výborem pro kulturu popisoval postup BBC poté, co se provalila aféra někdejšího moderátora Jimmyho Savilea, který sexuálně zneužíval dívky. BBC měla uvést loni v prosinci reportáž, ale vedení hlavního zpravodajského pořadu Newsnight reportáž náhle stáhlo. Ředitel dnes v parlamentu prohlásil, že se to nemělo stát. Připustil, že skandál ohrozil důvěru tohoto britského média.

„Není pochyb o tom, že to, co dělal Jimmy Savile a jak se v těchto letech BBC chovala – vypadá to, že tehdejší postupy BBC umožnily Jimmymu Savileovi takové chování – vyvolává otázky o důvěře v BBC a její pověsti,“ prohlásil Entwistle před výborem. Rozhlasová a televizní stanice se přitom dosud těšila pověsti jednoho z nejdůvěryhodnějších a nejpřesnějších zdrojů objektivních informací. 

Podle všeho BBC o zneužívání dívek slavným moderátorem věděla, nijak ale tehdy nezasáhla. „Je to skutečně vážná věc a nikdo se na to nemůže dívat jinak než jako na horor, že tyto aktivity prováděl tak dlouho a nepozorovaně,“ řekl v parlamentu ředitel BBC. Dodal, že v 60. a 70. letech zřejmě zaměstnanci BBC nevěděli, jak se v takových případech zachovat. Ujistil ale, že dnes je tomu jinak a pracovníci BBC jasně vědí, kde si stěžovat v případě sexuálního obtěžování. 

John Whittingdale, předseda parlamentní komise:
„Mluví se o nejhorší krizi BBC za posledních 50 let. Souhlasíte s tím?“

George Entwistle, generální ředitel BBC:
„Není pochyb, že tohle je opravdu temný případ.“

BBC se navíc snaží napravit si reputaci poté, co loni odmítla odvysílat reportáž o Jimmym Sevileovi. BBC Panorama včera podrobně informovalo o zneužívání dívek moderátorem i o neodvysílané reportáži. Entwistle ujistil, že zároveň pokračuje vyšetřování týmu kolem pořadu Newsnight, který reportáž loni stáhl. Kvůli aféře už rezignoval šéfredaktor pořadu. 

BBC v současnosti vyšetřuje osm až deset závažných obvinění ze sexuálního zneužívání. Podle Entwistla se týkají i lidí, kteří dosud v BBC pracují. Bývalá soudkyně Janet Smithová navíc zkoumá poměry v BBC v době, kdy tam Savile pracoval. Další vyšetřování pod vedením bývalého šéfa konkurenční Sky News Nicka Pollarda se zaměřuje na zrušení reportáže v Newsnight.

George Entwistle
Zdroj: Dan Kitwood/Getty Images/ISIFA

Někdejšího miláčka diváků Jimmyho Savilea usvědčil říjnový dokument televize ITV. Podle něj Savile po desetiletí zneužíval dívky mezi 12-16 lety. Vybíral si je v dětském publiku svých show nebo v nemocnicích a sirotčincích, kde byl pod rouškou dobročinnosti častým hostem.

Savile může posmrtně přijít o šlechtický titul, který získal od královny za charitativní aktivity. Jeho dvě nadace už zastavily činnost. Rodina odstranila i honosný náhrobek ve Scarborough. Za lesk svých show i pompézního pohřbu přitom Savile vděčil koncesionářům a už se ozývají ti, kteří kompromitované BBC 145librový příspěvek platit nechtějí.

Vydáno pod