Za hanobení krále podmínka, pokuta – a odchod

Phnompenh – Veřejné zneuctění fotografie nedávno zesnulého kambodžského krále Norodoma Sihanuka se hrubě nevyplatilo čínské manažerce jedné továrny v Phnompenhu. Úřady Wang Čchao vyhostily ze země a manažerka se vrací do čínské provincie Kuang-tung. Týdenní oficiální smutek za krále Sihanuka, který v 89 letech zemřel 15. října v Pekingu, skončil v úterý.

Číňanka byla v úterý odsouzena ve zrychleném procesu k ročnímu vězení s podmínečným odkladem a v přepočtu k pokutě 21 000 korun. Byla usvědčena, že zabavila dělníkům snímky bývalého kambodžského krále a zničila je. Jako důvod uvedla, že se zaměstnanci shromáždění kolem fotografií „flákali“. Monarchu prý na snímcích nepoznala. Její neuctivé chování vyvolalo v továrně protest asi tisícovky zaměstnanců, kvůli němuž byla na místo přivolána policie; ta odvedla Wang v poutech.

Sihanuk abdikoval kvůli zdravotním potížím v roce 2004 po šesti desítkách let na politické scéně. Zůstal v Kambodži velmi populární navzdory svým chaotickým politickým krokům včetně nešťastné podpory ultralevicového hnutí Rudých Khmerů. Na trůn po něm nastoupil jeho syn Norodom Sihamoni, jenž jako dítě pobýval v Československu a v 70. letech vystudoval v Praze taneční pedagogiku.

Vydáno pod