Sandy dál sílí, cestou na Kubu zabila dva lidi

Kingston - Hurikán Sandy připravil o život nejméně jednoho člověka, když se přehnal přes Jamajku. Druhou oběť živlu hlásí úřady z Haiti, kde zabíjely záplavy vyvolané přívalovým deštěm, který hurikán přinesl. Po přechodu přes Jamajku Sandy ještě zesílila a v noci na dnešek udeřila na Kubě. Úřady evakuovaly desítky tisíc lidí. Teď míří smršť na Bahamy.

Hurikán udeřil na Jamajku ve středu a jeho oko přešlo přímo přes ostrov. Vítr o síle 135 kilometrů za hodinu strhával elektrická vedení. Podle distributorů elektřiny přišlo o dodávky proudu 70 procent zákazníků. Silný déšť také na mnoha místech způsobil záplavy a na 1 000 lidí se muselo uchýlit do nouzových obydlí. Do zaplaveného území rovněž pronikli krokodýli, několik z nich se pohybovalo mezi rodinnými domy.

V hornatém terénu hrozí kvůli dešti sesuvy půdy. Při jednom z nich se utrhl kus skály a zavalil dům, ve kterém přišel o život jeden člověk.

Hurikán Sandy
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Na Jamajce se nesmí dva dny vycházet

Jamajské úřady vyhlásily kvůli hurikánu dvoudenní zákaz vycházení ve velkých městech. Opatření ale přesto nezabránilo zločincům v rabování opuštěných domů. V Kingstonu došlo k přestřelce mezi rabujícími a policií, jeden z policistů při ní byl zraněn.

Hurikán udeřil na pevninu jen osm kilometrů od jamajské metropole Kingstonu. Stalo se tak poprvé po 24 letech, co se přes Jamajku přehnalo oko nějakého hurikánu. Přívalové deště přinesla Sandy i na Haiti, kde v rozvodněné řece utonula jedna žena.

Hurikán Sandy se blíží na Kubu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Hurikán stále zesiluje, dosáhne třetího stupně

Po průletu nad Jamajkou a Haiti Sandy podle kubánských meteorologů zesílil na druhý z pěti stupňů Saffir-Simpsonovy škály hurikánů. Živel nyní provází vichr o rychlosti 175 kilometrů v hodině, nepřestává ale zesilovat a blíží se prý třetímu stupni.

Na pobřeží Kuby hurikán udeřil časně ráno místního času nedaleko města Santiago de Cuba na jihovýchodě ostrova. Kubánské úřady vyhlásily varování před hurikánem v šesti provinciích na východě země a evakuovaly z ohrožené oblasti 55 000 lidí. Ve východní části Kuby se také zastavila letecká, železniční i silniční doprava.

Hurikán zasáhl hornatou východní část Kuby a druhé největší město ostrova Santiago. Vítr podle meteorologů dosahoval rychlosti až 165 kilometrů za hodinu. Způsobil sesuvy půdy, trhal střechy z místních domů a lámal stromy. Poničil také úrodu na kávových a rajčatových plantážích. Žádné oběti na životech ale z ostrova nejsou hlášeny. Stromy padaly i v zátoce Guantánamo, kde kvůli hurikánu odložil americký vojenský soud proces s vězněm obžalovaným z teroristického útoku z roku 2000.