Izrael uzavřel s Hamasem příměří a poslal stíhačky do Súdánu

Gaza/Tel Aviv – Izrael a palestinské hnutí Hamas po několika dnech intenzivních útoků dosáhly příměří. Doba jeho trvání ani podmínky ale zatím nejsou známy. Násilnosti vypukly v úterý krátce po skončení návštěvy katarského emíra v Gaze. Podle Súdánu má izraelské letectvo na svědomí útok na zbrojní továrnu v Chartúmu. Izrael obvinění nekomentoval.

Po nejnovější sérii vzájemných útoků uzavřely Izrael a ozbrojené skupiny z palestinského pásma Gazy příměří. Zprostředkoval ho Egypt a vstoupilo v platnost o dnešní půlnoci.

Po 24hodinovém uzavření byl znovu otevřen jediný hraniční přechod mezi pásmem Gazy a Izraelem. Hamas otevřel své kontrolní stanoviště v Bajt Hanúnu, zhruba dva kilometry od izraelského hraničního terminálu Erez. Palestinská komise vydává propustky a koordinuje s izraelskými vojenskými představiteli v Erezu průjezd přechodem.

Násilnosti propukly po návštěvě emíra

Nejnovější násilnosti vzplály už v pondělí, na intenzitě pak nabyly v úterý večer, krátce po ukončení historické návštěvy katarského emíra v pásmu Gazy, kde vládne radikální šíitské hnutí Hamas. Ozbrojenci z pásma začali ostřelovat jih Izraele raketami. Jen za posledních 24 hodin jich dopadlo na Izrael přes 80 a zranily pět lidí. Jsou mezi nimi i tři thajští dělníci, stav dvou z nich je údajně těžký.

Izrael odpověděl nálety na pásmo Gazy. Zabito při nich bylo sedm Palestinců, z toho nejméně čtyři radikálové z Hamasu. Více než deset osob utrpělo zranění.

Súdán obviňuje izraelské letectvo z bombardování své zbrojní továrny v hlavním městě Chartúmu. Na podnik údajně v noci na středu zaútočily čtyři stroje, zapálily ho a způsobily značné škody. Izraelská armáda odmítla případ jakkoli komentovat.

Požár zbrojní továrny v Súdánu
Zdroj: ČT24

Súdán obviňuje Izrael z bombardování své továrny

Série výbuchů a požárů neměla zprvu logické vysvětlení, až po několika hodinách zaznělo od ministerstva informací, že šlo o letecký útok. Hořet začalo po několika explozích uvnitř skladiště, hasiči dostali požár pod kontrolu zhruba za dvě hodiny. Přístupové cesty k továrně obsadili vojáci. Izrael odmítl cokoli komentovat.

Izrael viní Súdán z pašování a tajných dodávek zbraní pro palestinské skupiny. K útoku mohlo vést podezření, že zbraně z továrny končily u povstalců. Súdán to odmítá.

Pro izraelské letectvo není problém udeřit i tisíce kilometrů daleko na nepřátelském území. V minulosti bombardovalo třeba cíle v Sýrii i Íránu a nyní Izrael hrozí opětovnými útoky na íránská jaderná zařízení.

Izrael zřejmě bombardoval továrnu v Súdánu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod