Sandy si vyžádala 34 životů, nyní míří k USA

Havana - Hurikán Sandy už má v karibských oblastech na svědomí nejméně třicet čtyři obětí. Prudké deště a silný vítr sebraly domy tisícům lidí. Podle kubánské státní televize zahynulo kvůli hurikánu jedenáct lidí včetně čtyřměsíčního dítěte: devět na východě země v provincii Santiago, další dva v provincii Guantánamo, která sousedí s americkou námořní základnou. Sandy nyní hrozí východnímu pobřeží Spojených států. Už dorazil na Bahamy, kde způsobil výpadky proudu a strhával střechy domů.

Živel, který v noci na pátek zeslábl na první z pětibodové stupnice hurikánů, zasáhl řídce osídlenou jihovýchodní oblast bahamského souostroví, způsobil výpadky proudu a strhával střechy domů. Síla větru dosahovala rychlosti 140 kilometrů v hodině. Úřady doporučily lidem, aby nevycházeli ven. Na bahamském ostrově New Providence policie vyšetřuje úmrtí, které údajně rovněž zapříčinil Sandy.

Předtím hurikán zasáhl hornatou východní část Kuby, kde způsobil sesuvy půdy, strhával střechy z domů a lámal stromy. Poničil také úrodu na kávových a rajčatových plantážích. Stromy padaly i na základně americké armády Guantánamo, kde vojenský soud kvůli hurikánu odložil proces s vězněm obžalovaným z teroristického útoku z roku 2000.

Hurikán Sandy míří k pobřeží Floridy
Zdroj: ČTK / AP/NOAA

Hurikán Sandy zasáhl hornatou východní část Kuby, kde způsobil sesuvy půdy, strhával střechy z domů a lámal stromy. Poničil také úrodu na kávových a rajčatových plantážích. Stromy padaly i na základně americké armády Guantánamo, kde vojenský soud kvůli hurikánu odložil proces s vězněm obžalovaným z teroristického útoku z roku 2000. 

Kubánská vláda oznámila, že devět lidí zahynulo na východě země v provincii Santiago, další dva v provincii Guantánamo sousedící s americkou základnou. Podle kubánské televize většinu obětí zavalily sutiny jejich příbytků, které podlehly náporu vichřice. Nejstarší obětí byl čtyřiaosmdesátiletý muž, který zemřel ve městě Santiago de Cuba. Agentura ANSA informovala, že úřady v Havaně evakuovaly 330 tisíc lidí, tedy asi šestinu obyvatel metropole.

Meteorologové očekávají, že Sandy z Baham během pátečního večera zamíří na sever ke Spojeným státům. K jihovýchodním břehům Spojených států podle odhadů meteorologů doputuje v pondělí, zřejmě v oblasti Virginie.

Sandy má na svědomí už 20 obětí (zdroj: ČT24)