Italský soud dal doživotí třem důstojníkům wehrmachtu

Řím - Italský odvolací vojenský soud udělil doživotní tresty třem bývalým německým nacistickým důstojníkům, kteří mají na svědomí masakr civilistů z roku 1944. Příslušníci wehrmachtu tehdy v několika vesnicích na severu Itálie povraždili čtyři stovky lidí. Před soudem původně stálo celkem devět vojáků, vesměs starších než 90 let. Tři během procesu zemřeli, další tři soud osvobodil.

Poprvé obžalovaní němečtí důstojníci, příslušníci výsadkové divize Hermann Göring, před soudem stanuli v roce 2011. Tehdy devět z 12 souzených mužů dostalo v nepřítomnosti doživotní tresty. Soud uznal, že nesou vinu na vraždění ve vesnicích Monchio, Susano a Costrignano, kde v roce 1944 probíhaly protipartyzánské akce.

Nyní soudce doživotní tresty potvrdil jen třem z nich - 90letému Hansi Georgu Winklerovi, 87letému Alfredu Luhmannovi a 92letému Wilhelmu Starkovi. Německo se však dodnes zdráhá vydávat nacistické zločince bez jejich souhlasu do jiných zemí, v nichž jsou vystaveni stíhání, a proto je nepravděpodobné, že by si tato trojice musela trest skutečně odpykat.