Spojené státy se horečně připravují na příchod Sandy

Washington - Spojené státy zintenzivňují přípravy na příchod hurikánu Sandy, který má udeřit plnou silou na severovýchodní pobřeží země v úterý. Sandy zpustošila ostrovy v Karibském moři a zanechala za sebou přes čtyři desítky mrtvých.

Americká meteorologická služba předpokládá, že cyklon pronikne na americké území přes pobřeží státu Delaware a přímo ovlivní počasí mimo jiné ve Washingtonu a New Yorku. Protože půjde o souběh tropické a zimní bouře, který je odborníky označován za kritický až katastrofický, očekávají se lokální záplavy s 30 centimetry srážek anebo sněhová kalamita s 60 centimetry sněhu.

V oblasti s 60 miliony obyvatel bude v rozmezí dvou až tří dnů ochromena letecká, železniční i automobilová doprava a nastanou výpadky dodávek energií. Hmotné škody mohou dosáhnout podle některých odhadů až miliardy dolarů, ale jsou i pesimističtější očekávání.

V New Yorku počítají se zastavením veřejné dopravy, protože voda a prudké nárazy větru by mohly ohrozit plynulost linek autobusů a metra, které by mohlo být i částečně zatopeno. Guvernéři východních amerických států vyzvali obyvatelstvo, aby se zásobovalo potravinami, zdroji energie a vodou.

Následky hurikánu Sandy na Haiti
Zdroj: ČTK / AP/Miami Herald, Carl Juste

Bouře už ovlivnila v USA předvolební prezidentskou kampaň. Republikánský kandidát Mitt Romney již zrušil nedělní mítink ve Virginia Beach. Svoji cestu do Virginia Beach naplánovanou na sobotu zrušil i viceprezident Joe Biden.

V době kdy se Sandy, který se pohybuje rychlostí 15 až 17 kilometrů za hodinu, dnes vyskytoval přibližně 565 kilometrů jihovýchodně od Charlestonu v Jižní Karolině, dosáhla nejvyšší rychlost jeho větru 110 kilometrů za hodinu. To odpovídá hodnotě tropické bouře, jen těsně pod hurikánovou intenzitou větru. Pak ale vítr opět zesílil na rychlost 120 kilometrů za hodinu.

Vichřice ovlivní počasí v okolí 700 kilometrů

Vichřice má přímý dosah až do 160 kilometrů od oka uragánu a povětrnostní podmínky ovlivňuje až do vzdálenosti 700 kilometrů. Pozorovací vojenské letadlo naměřilo v blízkosti bouře atmosférický tlak 958 hektopascalů, což je ve srovnání s normálem 1015 hektopascalů nejnižší hodnota za posledních 60 let.

V Karibiku bouře způsobila záplavy a sesuvy půdy. Podle kubánské vlády přišlo kvůli Sandy v zemi o život 11 lidí, což je nejvíce od července 2005, kdy hurikán Dennis zabil 16 lidí a způsobil škody za 2,4 miliardy USD (46,3 miliardy Kč). Dalších 29 lidí zemřelo na Haiti a čtyři v Dominikánské republice, na Jamajce a Bahamách.

Sandy míří na USA (zdroj: ČT24)