Seberte Savileovi papežský řád, žádají katolíci

Londýn - Bývalý moderátor BBC Jimmy Savile se může stát prvním člověkem, který posmrtně přijde o papežský řád. Kvůli skandálu se sexuálním zneužíváním mladistvých o to Vatikán požádali představitelé katolické církve Anglie a Walesu.

Podle deníku The Daily Telegraph se na papeže obrátil westminsterský arcibiskup s dotazem, zda je možné Savilea zbavit papežského ocenění s ohledem na pocity jeho obětí. Excentrický moderátor pořadů pro mladé údajně zneužil až tři stovky žen a dívek.  

Savilea jmenoval papež Jan Pavel II. rytířem komandérem řádu svatého Řehoře Velikého v roce 1990. Tehdy na sebe Brit poutal pozornost nejen svým divokým účesem a pestrým šatníkem, ale i štědrou podporou charitativních organizací. Právě ta papeže přiměla k udělení řádu, který podle definice dostávají věrní a zasloužilí lidé vzorné pověsti, kteří se zasloužili o dobro společnosti, církve či Svatého stolce.

Katolíci chtějí odebrat Savileovi papežský řád
Zdroj: ČT24/Telegraph

Zdroj z Vatikánu však listu řekl, že není znám případ, kdy by papež udělený titul někomu odebral. Není proto vůbec jisté, zda k tomuto kroku nyní sáhne.

Savile se v převážně protestantské zemi za svého života prezentoval jako horlivý katolík. Od 60. let patřil k nejoblíbenějším televizním osobnostem v zemi. Zemřel loni ve věku 84 let. Po nedávném odvysílání televizního dokumentu, kde ho ze zneužívání obvinilo několik žen, vypukl skandál, který nyní hýbe celou Británií. Počet Savileových údajných obětí neustále přibývá.

Savile obtěžoval i svou praneteř

Shlédnutí dokumentu prý znamenalo těžký šok pro Savileova synovce Rogera Fostera. V prohlášení citovaném britskými médii vzkázal všem obětem svého strýce, že je Savileova rodina v modlitbách a myšlenkách s nimi. „Jak mohla osoba, o které jsme si mysleli, že ji známe, a milovali jsme ji, udělat takovou věc?“ ptal se Foster.

Jednou z obětí je údajně i další z příbuzných, praneteř Caroline Robinsonová. Podle jejího přiznání ji poprvé obtěžoval ve 12 letech. Její babička a Savileova starší sestra o tom prý věděla, ale snažila se to kvůli jeho veřejné pověsti ututlat.