Do koruny sochy Svobody se vrátí turisté

New York - Do koruny newyorské sochy Svobody se po roce opět vrací návštěvníci, přesně v den jejího sto dvacátého šestého výročí. Přístup na vrchol 93 metrů vysoké památky je po rekonstrukci pohodlnější i bezpečnější, výstup na vrchol usnadňují dvě nová schodiště a vede sem i výtah. Jeden z nejkrásnějších výhledů na Manhattan si tak už může užít opravdu každý.

Pro lidi s pohybovými problémy zrenovovali architekti vyhlídkovou terasu na střeše podstavce sochy. V prostoru se bez problémů mohou pohybovat vozíčkáři, kteří z výšky sedmačtyřiceti metrů uvidí Manhattan poprvé.

Do samotné koruny musejí lidé stále stoupat pěšky, schodů ale přibylo a jsou méně příkré. Architekti také posílili bezpečnostní systémy. Ty by měly zabránit případnému pokusu o teroristický útok.

Každý, kdo by na zrekonstruovanou sochu Svobody rád vystoupal, musí ale počítat s tím, že cestu je třeba naplánovat dlouho dopředu. Lístky jsou už teď vyprodané na několik měsíců a poptávka bude podle turistických agentur stále velká.

Na sochu Svobody se po roce vrátí návštěvníci (zdroj: ČT24)