Dragon bezpečně přistál i s nákladem z ISS

Houston - Americká dopravní kosmická loď Dragon úspěšně přistála v Tichém oceánu, poté co se o několik hodin předtím v souladu s letovým plánem oddělila od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Podle komuniké společnosti SpaceX, která stroj vyvinula, přistál návratový modul ve 20:22 SEČ. Dragon na ISS dopravil téměř půl tuny nákladu, vrátil se se zhruba dvojnásobnou zátěží.

Dragon, který vyvinula americká společnost SpaceX, je první privátní kosmickou lodí a v současné době jedinou, která je schopna dopravit na Zemi objemnější náklad včetně výsledků vědeckých experimentů. Ruské nákladní lodi Progress, oceňované pro svou spolehlivost, po opuštění oběžné dráhy shoří v atmosféře a jejich zbytky padají do moře.

Americká kosmická loď se před 15:00 SEČ „vyprostila“ ze sevření robotického ramene, jímž byla připevněna ke korpusu ISS. Po trojím zapálení motorů se dostala nejprve na stanovenou oběžnou dráhu, z níž pozvolna sestoupila. Přistála s pomocí padáků na moři asi 400 kilometrů západně od kalifornského pobřeží.