Ukrajinské volby vyhrál Janukovyč

Kyjev – Parlamentní volby na Ukrajině podle prvních odhadů vyhrála Strana regionů prezidenta Viktora Janukovyče, která získala 28 až 30 procent hlasů. Druhá je sjednocená opozice vězněné expemiérky Julije Tymošenkové zhruba s 24 procenty hlasů. Opoziční strana UDAR boxerského šampiona Vitalije Klička má kolem patnácti procent hlasů. Výsledky podle představitele sjednocené opozice Arsenije Jaceňuka ukazují, že lidé podporují opozici, a nikoli vládu.

Pětiprocentní práh nutný pro vstup do parlamentu překonala podle prvních odhadů také národně orientovaná strana Svoboda se zhruba 12 procenty hlasů a komunisti s podobným výsledkem.  

V konečném součtu by podle agentury Interfax mohla Strana regionů mít 145 mandátů, Vlast 105, UDAR 63, komunisti 44, Svoboda 51. Kromě toho do parlamentu vstupuje i 50 nezávislých.

Kličko ihned po zveřejnění prvních odhadů řekl, že je připraven spojit se v novém parlamentu se sjednocenou opozicí vedenou stranou Vlast a se Svobodou. Připomněl, že UDAR se pro spolupráci s opozicí vyslovil již před volbami. Odmítl jednoznačně spolupráci se Stranou regionů a s komunisty.

Vitalij Klyčko
Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Hackeři zaútočili na weby stran

Volební den poznamenal masivní útok hackerů na webové stránky hlavních politických stran a jejich vedoucích představitelů. Nedostupný byl web vládnoucí Strany regionů, ale i osobní stránky vůdců opozice Julije Tymošenkové nebo Arsenije Jaceňuka. Z odpovědnosti za útok se vzájemně obviňovali prakticky všichni volební soupeři.

Podle ukrajinských expertů hackeři podnikli takzvaný DDOS útok, při němž jsou weby zahlceny obrovským množstvím požadavků, takže ztrácejí funkčnost a jsou nedostupné. Útok je nepochybně reakcí na dnešní parlamentní volby, při nichž se rozhoduje o obsazení ukrajinské jednokomorové sněmovny.

K odpovědnosti za útok se zatím nikdo nepřihlásil, všichni postižení na akci hackerů reagovali důrazným protestem. Podle Strany regionů jde o porušení základních občanských práv, protože volič nemůže sledovat informaci své strany právě v době, kdy se rozhoduje o budoucnosti země. Podle opozice se státní moc „uchýlila k počítačovým hrám na webech hlavních opozičních osobností, aby zakryla falzifikace na volebních okrscích“.