Syrská armáda využila poslední den příměří k útoku

Damašek - Během příměří, které mělo trvat od pátku do dneška, zemřelo v Sýrii kolem 300 lidí. Boje neutichly ani v poslední den příměří. Při výbuchu v Damašku zemřelo deset lidí. Syrská amráda bombardovala pozice rebelů na předměstí hlavního města. OSN zatím nemá v plánu v zemi zasáhnout.

Syrská televize ohlásila atentát v Džaramáně asi deset kilometrů jižně od Damašku. Podle opozičních zdrojů ráno armádní letadla bombardovala východní a severní předměstí Damašku, kde pozemní jednotky narazily na tuhý odpor opozice. Piloti podle vládních zdrojů bombardují pole a sady, v nichž se shromažďují povstalecké oddíly.

Příměří je pohřbeno, OSN ale zásah neplánuje

Emisar OSN a Ligy arabských států Lachdar Brahímí v Moskvě jednal s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a situaci v Sýrii popsal jako stále se horšící. Neúspěch příměří ho prý ale neodradí do toho, aby se nesnažil dále vyjednat mír.

Zklamání nad tím, že příměří nebylo naplněno, vyjádřil v Soulu také generální tajemník OSN Pan Ki-mun. „Tu krizi nelze řešit zbraněmi a krví,“ řekl. Vyzval Radu bezpečnosti a celý region, aby Brahímího podpořily a pomohly přesunout řešení na politickou úroveň. Brahímí pojede z Moskvy do Pekingu zřejmě ve snaze získat podporu obou zemí, které v minulosti vetovaly v Radě bezpečnosti rezoluce odsuzující syrskou vládu.