Ženy budou v Mexiku protestovat za zmizelé imigranty

Mexico City - Skupina žen ze zemí Střední Ameriky dorazila do Mexika. Chtějí zde upozornit na tisíce imigrantů, kteří cestou přes Mexiko do Spojených států zmizeli. Nevládní organizace odhadují, že šest z deseti žen končí jako prostitutky. Další bývají uneseny drogovými gangy.

Ženy se v katedrále v Mexico City tiše modlí za zmizelé. Všechny je spojují skoro stejné příběhy. Jejich děti se vydaly za prací do Spojených států, pak už o nich jejich matky nikdy neslyšely. „Věřím, že mi Panna Marie pomůže dceru najít. Už je to sedm let. Starám se o její syny, kteří mezitím vyrostli,“ řekla matka zmizelé imigrantky Martha Perézová.

Ženy budou v Mexiku kritizovat i místní vládu

Matky šly ve stopách svých dětí. Ať už vlakem, nebo podél kolejí se dostaly do Mexika a z metropole budou pokračovat dál na sever k hranici se Spojenými státy. Upozornit tak chtějí na problémy, které pro imigranty cesta přes Mexiko znamená. Ženy tu totiž často končí jako prostitutky nebo oběti drogových gangů.

Kritizovat ale ženy přišly i místní vládu. Ta se podle nich nesnaží imigranty chránit a ty zmizelé příliš nehledá. „Je smutné, že vláda nechce najít naše milované. Nechová se k nim jako k lidem. Proto musíme my matky riskovat a dělat jejich práci,“ podotkla matka zmizelého imigranta Mercedes Morenová. Jen za posledních šest měsíců zmizelo 10 tisíc lidí.

Ženy chtějí v Mexiku protestovat (zdroj: ČT24)