Sandy možná rozhodne o prezidentovi

Sandy mění týden před volbami americkou prezidentskou kampaň. Oba kandidáti museli kvůli počasí zrušit honbu za voličskými hlasy, několik států pozastavilo předčasné hlasování a média spekulují, že politika je teď to poslední, co Američané ohrožené stoletou bouří bude zajímat.

Barack Obama se měl v pondělí sejít na Floridě s voliči a také s exprezidentem Billem Clintonem. Místo toho se vrátil do Bílého domu. Zapříčinily to obavy o bezpečný návrat prezidenta do Washingtonu ve chvíli a také fakt, že pokračovat v kampani a případně atakovat svého oponenta ve chvíli vyhlášení stavu nouze v desítce států USA by voliči mohli považovat za nepatřičné. „Zatím nikdo neví, jaké škody napáchá Sandy na majetku či životech lidí. Už teď je ale jasné, že kalamita bude mít zcela jistě politické dopady,“ napsal k tomu Mark Murdel, zpravodaj BBC v USA.

Ve výhodě je Obama. Zatím.

Přirozenou politickou výhodu v tuto chvíli hurikán dává Obamovi, který stojí v čele americké administrativy. Například internetový deník Politico napsal, že prezidentovi během přírodní katastrofy stačí, když bude dělat svoji práci. Pokud by ale šéf Bílého domu udělal nějakou zásadní chybu, anebo mu lidé například kladli za vinu pomalý postup záchranných prací, mohla by se výhoda nejvyšší exekutivní funkce obrátit proti němu. Všichni v USA mají ještě v živé paměti, jak Obamův předchůdce George Bush nezvládl hurikán Katrina. Naopak Romney toho podle televizní stanice CNN během hurikánu Sandy příliš dělat nemůže. Jakékoliv vyjádření z jeho strany by lidé mohli vnímat jako snahu vytřískat z přírodní pohromy politický kapitál anebo jako ukázku jeho neschopnosti vést v době krize. Je navíc pravděpodobné, že štáb jeho předvolební kampaně ze stejných důvodů stáhne přinejmenším část televizních volebních spotů.

Kampaň je přerušena, Sandy ovlivní zpravodajství i volební účast

Romney přitom počítal s mohutnou reklamní ofenzivou v závěru kampaně. Těžko ale mohl počítat s tím, že do jeho plánů zasáhne hurikán. Politico rovněž upozorňuje na to, že hurikán pravděpodobně ovlivní chystané cesty obou kandidátů. Romney by tak nemusel mít možnost apelovat na poslední chvíli na voliče v klíčových státech Virginia, Florida a New Hampshire. Pokud bouře skutečně napáchá očekávané velké škody, bude to podle stanice CNN mít dopad i na zpravodajství v médiích. Volební kampaň a současné četné úvahy o tom, zda Romney dotahuje Obamu, v nich těsně před volbami vystřídají informace o dopadu přírodní katastrofy a záchranných pracích.

Lidé v postižených státech se také budou zabývat svými problémy a nebudou mít čas na politiku. Otazník rovněž visí nad volební účastí. Ve státech zasažených hurikánem by mohla klesnout v chudších oblastech, které často bývají přírodními katastrofami značně zasažené a nemají příliš prostředků na obnovu a záchranné práce. Takový vývoj by poškodil demokraty, pro něž lidé z těchto oblastí obvykle hlasují. Hurikán by naopak podle Politika neměl příliš ovlivnit předčasné hlasování ve volbách, protože většina států v jeho cestě není. Stát Maryland, který toto hlasování umožňuje, je dnes zrušil. Na výsledek tamních voleb, kde se očekává snadné Obamovo vítězství, by to ale nemělo mít vliv.

Prezidentské volby se ve Spojených státech konají příští úterý. Průzkumy naznačují, že hlasování bude velmi těsné. Favoritem je ale stále Obama díky náskoku v klíčových státech, jako je Ohio, kde se skutečně rozhoduje o výsledku voleb.