Nekompromisní úspory: Scotland Yard bude na prodej

Londýn – Šetřit se musí, a to musí pochopit i detektivové. Londýnská metropolitní policie kvůli tomu plánuje i prodej sídla slavného Scotland Yardu: chce hledat úspornější a modernější budovy. Starosta Boris Johnson nařídil vedení policie ušetřit do roku 2015 půl miliardy liber (asi 15,5 miliardy korun), což si vyžádá prodej až třetiny nemovitého majetku metropolitní policie; ta vlastní po Londýně zhruba 700 nemovitostí.

Vedení policie už londýnským radním představilo plány na prodej New Scotland Yardu, jak zní oficiální název sídla. Kromě svého proslulého velitelství chce policie prodat také řadu dalších stanic v metropoli. Prodej pěti z nich již byl schválen. New Scotland Yard stojí policii 11 milionů liber ročně a v současnosti by vyžadoval investici dalších 50 milionů.

Své původní sídlo uvedla metropolitní policie do provozu v roce 1829, od té doby se ale dvakrát přestěhovala. V současné budově, která se stejně jako minulá dvě sídla nachází na území centrální čtvrti Westminster, má své ústředí od roku 1967.

Vydáno pod