Ruský bloger dostal pokutu za srovnání Putina a Stalina

Moskva - Pokutu v přepočtu 18 tisíc korun (30 tisíc rublů) má zaplatit ruský opoziční bloger Alexej Navalnyj. Dostal ji za nepovolenou sobotní demonstraci, při které byl zadržen spolu s dalšími opozičními předáky. Přelíčení se Sergejem Udalcovem a Lvem Jašinem soud odročil. Udalcov řekl, že celý případ považuje za vykonstruovaný, a zůčastnil se další demonstrace, na které opozice zkritizovala policejní praktiky.

Srovnání Putina a Stalina se části ruské společnosti vkrádá na mysl čím dál častěji. Na této opoziční demonstraci v centru Moskvy znělo doslova: Současný režim jako by opakoval to nejhorší z éry komunistického diktátora. „Pochopitelně dnes není tolik politických vězňů jako v roce 1937, ale existují a tresty, které kdysi používala tajná policie, existují také,“ řekl aktivista lidských práv Nadir Fatov.

Zhruba pětistovka příznivců opozice se sešla v den, kdy si Rusové připomínají oběti Stalinova režimu. Demonstrace byla reakcí na represe, které provázely sobotní shromáždění. Právě na něm policie zatkla opozičního blogera Alexeje Navalného. „Máme jeden cíl. Dokázat, že společnost nestojí o represe, teror, sledování a nezákonné zatýkání, o metody, které úřady používají proti opozici,“ uvedl Udalcov.

Udalcov označil sobotní incident za vykonstruovaný, připomněl, že ho policie zatkla až při odchodu z demonstrace, přímo před sídlem tajné služby. Opozicí přitom výhrady nekončí, o postupu úřadů pochybuje například i úřední ombudsman Vladimir Lukin.

Bloger Navalnyj dostal pokutu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod