Demokrat, nebo republikán? Díky Sandy je to jedno

Washington - Boj proti Sandy spojil úsilí demokratického prezidenta s republikánskými guvernéry postižených států. Guvernér státu New Jersey Chris Christie, který jinak patří mezi nejhlasitější Obamovy kritiky, nečekaně silně pochválil prezidenta za koordinaci pomoci poničeným oblastem.

Christie dal v průběhu americké prezidentské kampaně jasně najevo, že si demokraté nezaslouží druhé volební období v Bílém domě. Jenže teď se ukazuje, že stranická propast v Americe není nepřekonatelná. Musí ale přijít superbouře, aby se to ukázalo. 

Hvězda republikánů Chris Christie měl dosud pro Baracka Obamu jenom tvrdá slova. O Christiem se spekulovalo jako o muži, kterého by si mohl Romney vybrat za viceprezidenta. Říká se také, že by v roce 2016 mohl on sám vyrazit do boje o prezidentské křeslo. 

Chris Christie o následcích hurikánu Sandy:

„Vím, jak budou lidi v mém státě reagovat. Řeknou si, k čertu s tím, budeme pár dnů smutní, ale pak, do čerta, jdeme na to. Jdeme pracovat.“

Teď ale guvernér hurikánem nejhůř postiženého New Jersey na adresu prezidenta nešetří chválou. „Reakce federální vlády byla skvělá. Osobně jsem si telefonoval s prezidentem. Prezident byl opravdu úžasný,“ řekl v televizním rozhovoru. 

Sám Obama guvernérovi volal a nabídl, že udělá cokoli, co by pomohlo. Christie hovořil s prezidentem hned třikrát. Obama vyhlásil ve státě stav katastrofy, díky čemuž může dostat New Jersey z federální pokladny okamžitou pomoc. Guvernér teď dokonce bude Obamu doprovázet při jeho návštěvě v New Jersey, prezident se sem osobně přijel podívat na zkázu, kterou způsobila Sandy.

New Jersey je jedním z nejpostiženějších států USA. Podle guvernéra zemřelo nejméně šest lidí. Bouře Sandy zaplavila celé obytné čtvrti. Zatím tady stále nefunguje železniční doprava, její obnova potrvá týdny. Na kolejích jsou napadané stromy, ty poničily i elektrické vedení, další části železničních tras jsou zaplavené. Obnova dodávky elektřiny do všech míst státu potrvá sedm až deset dnů, bez proudu jsou přitom asi 2 miliony lidí.

Reportáž Michala Kubala a Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod