Obama si prohlédl zničené New Jersey

Atlantic City - Prezident Barack Obama přiletěl do státu New Jersey, který utrpěl největší škody při úderu bouře Sandy. Na letišti v Atlantic City uvítal Obamu guvernér státu Chris Christie. Oba muži pak absolvovali na palubě prezidentského vrtulníku asi hodinový let nad zpustošenými pobřežními oblastmi.

Při návštěvě útulku pro evakuované Obama zdůraznil, že federální vláda počítá s dlouhodobou podporou postiženým oblastem. „Nebudeme tolerovat žádné byrokratické průtahy. Zajistíme, abyste dostali pomoc, jak to nejrychleji půjde,“ dodal.

„Chci zdůraznit, že váš guvernér pracuje nyní přesčas. Celá země sleduje, co se odehrává,“ řekl Obama. „Je opravdu důležité, že tu je prezident Spojených států,“ opáčil Christie.

Christie je důrazným stoupencem republikánského prezidentského kandidáta Mitta Romneyho, ale od začátku celé pohromy nešetřil chválou na adresu Obamy za jeho přístup k řešení celé krize.

Lidé se ještě domů vrátit nemůžou

Christie odhaduje, že obnova dodávky elektřiny do všech míst státu potrvá sedm až deset dnů. Obyvatele obcí ležících na pobřeží vyzval, aby se do svých domovů zatím nevraceli.

Obama dnes také navštívil ústředí Federální agentury pro řešení krizových situací, která koordinuje záchranné práce v oblastech postižených přírodními pohromami.

Na východní pobřeží míří i dobrovolníci z celé země. Místním budou pomáhat s úklidem nebo opravami elektrického vedení. „Pečlivě jsme vybírali, jsou to ti nejlepší. A ve svém oboru se opravdu vyznají,“ ujistil elektrikář Bill Jennings.

Obama kvůli hurikánu zrušil svá vystoupení v kampani před prezidentskými volbami 6. listopadu. Ke kampani se vrátí ve čtvrtek.