Při Halloweenu se slavilo i umíralo

Los Angeles/Madrid/Bogotá – Velkolepá oslava halloweenské noci na Jihokalifornské univerzitě (USC) měla v duchu atmosféry velmi nepříjemný závěr. Jeden z účastníků totiž přímo v centru tamního campusu postřelil 4 osoby. Jedna z nich je ve velmi vážném stavu. Podle vyšetřovatelů pachatel pravděpodobně nebyl studentem univerzity. Střílel prý cíleně na jednoho člověka a přitom zranil další tři. Halloweenské oslavy si ale vyžádaly oběti i ve Španělsku a Kolumbii.

Podle zdrojů z Jihokalifornské univerzity je střelec z Los Angeles ve vazbě. Studentské centrum mezitím doporučilo lidem nevycházet a dočasně neotevírat cizím osobám. Ústřední areál navíc policie kvůli vyšetřování uzavřela. „Studentské středisko je v současnosti zabezpečené a vyšetřování stále probíhá. Držte se prosím nyní mimo toto místo,“ stojí v prohlášení určeném studentům i zaměstnancům univerzity.

Podle svědků došlo k incidentu přímo během večerní párty v centru přeplněného střediska. Jeden ze studentů řekl, že v okamžiku incidentu bylo na místě zhruba 100 lidí, když náhle zazněly čtyři výstřely. „Všichni začali křičet, utíkat. Sám jsem viděl kluka, který byl střelen do nohy a několik lidí mu pomáhalo,“ uvedl. 

Tlačenice v Madridu má 3 oběti

Během tlačenice při oslavách Halloweenu ve sportovní hale v Madridu zemřely tři ženy ve věku 18 až 25 let. Další dvě dívky jsou podle záchranářů v ohrožení života. Neštěstí se stalo kolem čtvrté hodiny ráno ve velké sportovní hale Madrid Arena. Podle serveru listu El País se vytvořila tlačenice poblíž východu. Jedna z účastnic oslav španělskému rozhlasu řekla, že byl otevřen pouze jeden východ, který ucpaly davy. „Lidé plakali, byli drceni, lidé z ochranky vytahovali ty, kteří uvízli,“ řekla návštěvnice. V hale se konala tematická akce s elektronickou hudbou a hororovou atmosférou.

Výbuch během halloweenské oslavy v Kolumbii zabil dva lidi

Dva lidé přišli o život a nejméně 37 dalších utrpělo zranění, když během halloweenské oslavy v kolumbijském městě Pradera explodovala bomba. Mezi zraněnými je 14 dětí. Nálož, kterou vezl muž na kole, byla podle policistů asi určena k útoku na policejní stanici. Vybuchla však zřejmě předčasně nedaleko náměstí, kam na oslavy Halloweenu přišlo více než pět tisíc dětí.