Amsterodam je k cizincům milostivý: Marihuana bude i pro ně

Amsterodam – V Nizozemsku začne od příštího roku platit zákaz prodeje marihuany cizincům, ale Amsterodam s jeho uplatňováním nepočítá. Turisté si ji tak v největším nizozemském městě budou moci i nadále legálně kupovat. Umožní to dohoda s vládou, která bude uplatňování zákona řešit ve spolupráci s místními radnicemi, což dává i dalším městům šanci na zachování současného stavu.

Podle nizozemského deníku Volkskrant řekl starosta Amsterodamu Eberhard van der Laan, že 220 amsterodamských coffee-shopů bude i nadále prodávat marihuanu cizincům. Ze sedmi milionů turistů, kteří ročně do nizozemské metropole přijedou, jich nejméně 1,5 milionu zamíří do některého z coffee-shopů. Pokud by turisté nemohli nakupovat marihuanu legálně, znamenalo by to podle starosty velké riziko, že se v ulicích začne objevovat spousta nových nelegálních dealerů. 

Amsterodamský starosta vládě slíbil, že město se zaměří na kontroly prodeje marihuany mladým lidem a na ty coffee-shopy, které se podílejí na narušování veřejného pořádku. Dosud je v Nizozemsku prodej lehkých drog uvnitř těchto podniků legální, což do země láká miliony turistů. Argumentem pro zachování současného stavu je rovněž snaha o zachování pracovních míst.

Coffee Shop
Zdroj: ČT24

Nizozemský kabinet prosazuje restriktivní postup vůči obchodům, které dosud mohou prodávat legálně marihuanu zákazníkům z celého světa. Podle nového zákona bude od příštího roku v celé zemi platit zákaz prodeje marihuany zahraničním turistům, legálně ji budou moci nadále koupit jen lidé s trvalým pobytem v Nizozemsku.