Bloomberg podpořil Obamu

Washington – Oba prezidentští kandidáti se vzhledem k událostem posledních dní, kdy hurikán Sandy tvrdě zasáhl východní pobřeží USA, zdržovali ostré rétoriky a výpadů proti rivalovi. Jenže Sandy je pryč a s ní i jakékoli ohledy. Volební kampaň znovu běží na plné obrátky. Mitt Romney vyrazil do Virginie, kde se znovu tvrdě pustil do svého rivala. A servítky si nebere ani Barack Obama. Oba kandidáti míří do nerozhodnutých států, kde se budou snažit přesvědčit voliče, aby se přiklonili na jejich stranu. A na Obamovu stranu se dnes přiklonil i starosta New Yorku Michael Bloomberg.

Newyorský starosta Michael Bloomberg dnes podpořil Baracka Obamu. Nezávislý politik přitom v minulých volbách nestranil žádnému z kandidátů a předpokládalo se, že to dodrží i tentokrát. Bloomberg zdůraznil Obamův zájem o klima, starostu vzhledem k následkům bouře Sandy toto téma velmi zajímá. „Naše klima se mění,“ tvrdí Bloomberg. Podle něj by mělo vedení země kvůli následkům extrémního počasí okamžitě přistoupit k řešení otázky změn klimatu. Ocenil proto Obamu, který podle něj podnikl výrazné kroky k omezení produkce oxidu uhličitého.

Prezidentští kandidáti znovu vyrazili do boje. Obama v pondělním rozhovoru pro MSNBC prohlásil, že chce vytvořit nový vládní úřad, který by měl pomáhat podnikatelům a firmám vytvářet nová pracovní místa. Romney na to dnes reagoval a tvrdí, že je to jen další bujení byrokracie. „Nemyslím, že vznik nového úřadu pomůže vytvořit miliony nových pracovních míst,“ prohlásil Romney ve Virginii, kde znovu rozjel kampaň.   

Zatímco v roce 2008 získal Virginii Obama, teď tady má lepší vyhlídky Romney. Musí se ale snažit, i proto sem osobně zavítal, aby přesvědčil voliče, že on je ten pravý. A slíbil jim, že obrat v jeho prospěch bude znamenat „velkou změnu“. 

Mitt Romney ve Virginii
Zdroj: Justin Sullivan/Getty Images/ISIFA

Obama se zase ve Wisconsinu opřel do Romneyho kvůli ekonomice. Prezident tvrdí, že se ekonomika pod jeho vládou otáčí k lepšímu, zatímco Romneyho návrhy by spěly k podobné krizi jako v roce 2008. Romneyho obvinil například z nadržování zájmům velkých finančních firem či ze snahy připravit Američany o zdravotní pojištění. Republikánský kandidát sice podle něj mluví o změně, návrat k politice Obamova republikánského předchůdce George Bushe jí prý ale rozhodně není.

Obamův volební štáb vyrazil do boje také s novou televizní reklamou. Vystupuje v ní bývalý americký ministr zahraničí a republikán Colin Powell, který v klipu chválí současného prezidenta. 

Oba kandidáti se posledních pár dnů před volbami soustředí na asi desítku nerozhodnutých států, které budou volby rozhodovat. Podle posledních průzkumů v nich Obama mírně vede. Romney vyráží do Wisconsinu, Ohia, New Hampshiru, Iowy, Colorada a Nevady. Obama plánuje zastávky v Nevadě, Coloradu a Wisconsinu. Hlavní pozornost ale oba politici soustředí na Ohio, které v letošních volbách s největší pravděpodobností určí, na jakou stranu se vychýlí jazýček vah. 

Michal Kubal a Martin Řezníček o hispánských voličích (zdroj: ČT24)