Izrael přiznal, že jeho agenti zabili Arafatova pobočníka

Jeruzalém - Izrael poprvé po téměř 25 letech připustil, že jeho agenti zabili zakladatele Organizace pro osvobození Palestiny Chalíla Vazíra, známého také jako abú Džihád. Izraelský vojenský cenzor povolil zveřejnění informací o operaci z roku 1988 z Tuniska, včetně rozhovoru se členem komanda, které Arafatova pobočníka zabilo. Na akci se tehdy přitom podíleli lidé, kteří jsou dnes v izraelské vládě.

Chalíla Vazíra zastřelil v roce 1988 Nahum Lev, člen komanda speciální jednotky Sajeret Matkal. Tehdy měla Organizace pro osvobození Palestiny v čele s Arafatem sídlo v Tunisku. U jeho břehů přistály roku 1988 čluny s 26 členy izraelské speciální jednotky. Nahum Lev spolu s kolegou převlečeným do ženských šatů předstírali, že jsou pár na dovolené, dostali se tak až k Vazírově domu. Vrah si přitom nesl krabici, která vypadala jako bonboniéra, jenže uvnitř měl pistoli s tlumičem.

Nahum Lev:

„Abú Džihád byl zapojen do strašných akcí proti civilistům. Zastřelil jsem ho bez váhání. Dával jsem pozor, abych netrefil jeho ženu.“

Nejprve zastřelil Lev strážce, který podřimoval před domem v autě. Pak vniklo komando dovnitř. Postříleli tady dalšího strážce a zahradníka. Lev běžel po schodech za kolegou, který Vazíra střelil jako první. „Vypadalo to, že abú Džihád drží zbraň. Střelil jsem ho, ale dával jsem pozor, abych netrefil jeho ženu. On zemřel,“ popsal už v roce 2000 akci Lev, krátce nato pak sám zemřel při dopravní nehodě.

V roce 1988 přitom do akce na zabití Vazíra byli zapojeni lidé, kteří jsou dnes v Izraeli ve vládních funkcích. Nynější ministr obrany Ehud Barak tehdy působil jako zástupce náčelníka generálního štábu armády. Jednotce Sajeret Matkal velel nynější ministr pro strategické záležitosti Moše Jaalon. 

Jásir Arafat a Chalíl Vazír
Zdroj: ČT24

Na otázku, proč se vlastně Izrael tak dlouho nechtěl otevřeně k vraždě Vazíra přiznat, odpověděl ve Studiu ČT24 vojenský analytik Martin Koller: „V 80. letech bylo vnímání takové akce zcela odlišné od současnosti.“ Tehdy se na to nahlíželo jako na vraždu. „Jenže situace se změnila, terorismus se rozšířil, v dnešní době mnozí začínají chápat, že je třeba protivníky i likvidovat,“ dodal Koller. Podobnou taktiku, tedy cílenou likvidaci individuálního nepřítele, využívají například Spojené státy (bin Ládin) nebo třeba Rusko, které tak likviduje vůdce čečenských radikálů.

Chalíl Vazír, známý jako abú Džihád, byl dlouholetým Arafatovým přítelem a jedním z hlavních účastníků prvního palestinského protiizraelského povstání z let 1987 až 1993. Byl organizátorem řady atentátů. Připisuje se mu například útok na autobus z roku 1978, při němž zahynulo 38 Izraelců. 

Palestinci považují likvidaci abú Džiháda za státem objednanou vraždu. „Nezabil ho voják, zemřel rozhodnutím izraelské vlády a jejího vojenského vedení. Pro nás je vrahem stát Izrael,“ řekl Mahmúd Alúl, který byl abú Džihádovým asistentem a nyní je členem vedení strany Fatah.