Šokující video ze Sýrie: Opozice údajně vraždí zajatce

Damašek – Ochránci lidských práv upozorňují na šokující video ze Sýrie. Podle Amnesty International jsou záběry vraždění zajatců, kteří padli do rukou syrské opozici u města Sarákib, otřesné. Pravost videa ovšem není možné ověřit. Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva vyjádřil podezření, že by mohlo jít o válečný zločin. Opozice uchvátila Sarákib při čtvrtečních bojích a podle všeho tím mimořádně znesnadnila zásobování armády na severu státu.

Záběry ukazují několik zajatců, jak leží na zemi v rozbombardované budově. Kolem nich chodí muži se zbraněmi, kopou do nich a bijí je. Útočníci vězně na videu označují za „psy Asadových (milicí) šabíha“. Tyto milice jsou loajální Damašku a bojují spolu s vojskem proti opozici. Nakonec zajatce postřílejí.  

Mluvčí Úřadu vysoké komisařky OSN pro lidská práva Rupert Colville prohlásil: „Vyzýváme všechny strany konfliktu k respektování mezinárodní legislativy týkající se lidských práv.“ Pravost videa je podle něj nutné ověřit. Pokud se ukáže, že je pravé, měli by být viníci stíháni. „Pečlivě to ověříme. Vypadá to ale, že tam byli vojáci, kteří už nebojovali. V tom případě je velmi pravděpodobné, že šlo o válečný zločin,“ řekl.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Podle Amnesty International (AI) a Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) jde o zásadní porušení mezinárodního práva. „Amnesty International dosud nezjistila identitu ozbrojenců, kteří se dopustili hromadného vraždění, žádná skupina se nepřihlásila k zodpovědnosti. Budeme ale pokračovat ve vyšetřování a znovu vyzýváme obě strany, aby respektovaly válečné právo a zdržely se mučení, špatného zacházení nebo zabíjení zajatců,“ stojí v prohlášení organizace.

Ramí Abdar Rahmán z OSDH řekl, že nechápe, jak se mohou povstalci domáhat práv, když je sami takovým způsobem porušují. I organizace vyzývají k prošetření incidentu. 

Dle OSDH se vojáci po čtvrtečních bojích, při nichž utrpěli velké ztráty, stáhli z vesnic severně od Sarákibu. Armáda tím ztrácí kontrolu nad trasou, jíž zásobovala své oddíly v Aleppu. 

Sarákib leží 50 kilometrů jižně od tohoto střediska syrského severu a prochází jím nejen dálnice, ale také trasa spojující Aleppo se středomořskou Latákíjí.

Podle odhadů zemřelo od začátku protivládních protestů loni v březnu víc než 36 tisíc lidí. Washington se obává, že zmatku zneužívají veteráni Al-Káidy z Iráku a Afghánistánu. Podezření z válečných zločinů proti vládním zajatcům padá hlavně na ně.