Obamův tajný agent spáchal kvůli románku sebevraždu

Washington – Sebevraždou skončila aféra zvláštního amerického agenta a člena ochranky Baracka Obamy. Sedmačtyřicetiletý agent Rafael Prieto, který byl ženat a v tajných službách pracoval 22 let, udržoval podle udání jiného tajného agenta po léta milostný vztah s jistou Mexičankou. Předpisy přitom pracovníkům amerických tajných služeb ukládají, aby oznamovali jakýkoli vztah s občanem cizího státu.

Podle vyšetřovatelů se Prieto ke svému vztahu přiznal, nicméně neexistují důkazy, že by svým postupem jakkoli ohrozil bezpečnost USA. Od roku 2009 působil v kanceláři tajné služby ve White Plains. Minulou sobotu byl nalezen ve Washingtonu ve svém automobilu, otrávil se výfukovými plyny. Tajná služba, která má chránit bezpečnost prezidenta a viceprezidenta i jejich rodin, v souvislosti s jeho smrtí vydala prohlášení, podle něhož „truchlí nad ztrátou ceněného kolegy“. Prietovu smrt vyšetřuje washingtonská městská policie.

Tajnými službami už v dubnu otřásl skandál, když se třináct agentů zapletlo s prostitutkami v kolumbijské Cartageně, kde měli připravovat příjezd prezidenta Obamy na latinskoamerický summit. Osm agentů přišlo o práci a právě jeden z nich Prieta udal. Považoval údajně za nespravedlivé, pokud by jiní pracovníci tajné služby, kteří se také prohřešili proti pravidlům, zůstali nepotrestáni.