Atlantis se vydal na poslední cestu

Mys Canaveral – Návratem z poslední vesmírné cesty uzavřel loni Atlantis třicetiletou éru letů amerických raketoplánů do vesmíru. Teď se vydává na svou definitivně poslední cestu. Z floridského Kennedyho vesmírného střediska ho ještě před úsvitem místního času doprovodily stovky zvědavců i astronauti, kteří s ním letěli do vesmíru. Raketoplán putuje na čestné místo v průmyslovém parku na mysu Canaveral.

S raketoplánem Atlantis se na Floridu přijela rozloučit i jeho poslední posádka, kterou tvořili američtí astronauti Christopher Ferguson, Douglas Hurley, Sandra Magnusová a Rex Walheim. 

Atlantis byl čtvrtým raketoplánem NASA. Svou první misi absolvoval v říjnu 1985. Atlantis během téměř 26 let, po které ho NASA používala, vynesl na oběžnou dráhu přes 190 astronautů a Zemi obletěl 4848krát. Ve vesmíru strávil celkem 307 dní a nalétal na 200 milionů kilometrů. Teď půjde na odpočinek. 

V paměti odborníků zůstane zejména mise z roku 2009, při níž Atlantis opravoval Hubbleův vesmírný dalekohled a o několik let mu tak prodloužil životnost. K poslednímu letu odstartoval v červenci 2011, a stal se tak posledním kosmickým aparátem svého druhu, který vzlétl do kosmu.   

V důchodu jsou už i ostatní členové slavného kosmického týmu. Raketoplán Discovery je od dubna vystaven ve washingtonském muzeu Smithonian, prototyp raketoplánu Enterprise je v New Yorku a Endeavour je od října vystaven v Kalifornském vědeckém středisku v Los Angeles.