Britské poplatníky trochu zarazil vycpaný Albert

Londýn – Všichni šetřiči si jsou rovni, ale někteří jsou si přece jen trochu rovnější. Například britské ministerstvo zahraničí si přes nařízená úsporná opatření nechalo v přepočtu za 316 tisíc korun vycpat šestimetrového hada do knihovny.

Anakondu nazvanou Albert daroval v 19. století biskup z dnešní Guyany ministrovi odpovědnému za britské kolonie. Sto dvacet let starý exponát je nyní součástí inventáře ministerstva zahraničí a potřeboval prý nutnou opravu. Neudržoval se dobrých 50 let, sdělilo ministerstvo zahraničí, když na základě zákona o svobodném přístupu k informacím odpovídalo jednomu politickému blogu.

„Nebudeme se omezovat v naší snaze zachránit tento národní historický poklad,“ řeklo ministerstvo o restauračních pracích, které probíhaly od 21. května do 26. června. Suma na opravu hada je vysoká, nicméně odpovídá provedeným procedurám, soudí ministerstvo v souvislosti s kritikou, že šlo o nepotřebné náklady v době, kdy premiér varuje občany, aby se připravili na „bolestivá“ hospodářská opatření.