Za chybu odchod: Šéf polského deníku kvůli Smolensku končí

Varšava – Havárie polského prezidentského speciálu u západoruského Smolenska zřejmě bude stát místo šéfredaktora deníku Rzeczpospolita Tomasze Wróblewského. Ten dal svou funkci k dispozici poté, co jeho list zveřejnil mylnou informaci o nálezu výbušných látek na troskách letadla, v němž v dubnu 2010 zahynul prezident Lech Kaczyński s manželkou a dalších 94 představitelů polské elity.

Šéfredaktor tak přijal odpovědnost za to, že list v úterý bez udání zdroje informoval o nálezu stop výbušných látek na troskách letadla. Zpráva okamžitě vyvolala velký mediální ohlas, premiér Donald Tusk kritizoval konzervativní opozici, která podle něj nepravdivou informaci zneužila k politickým účelům. Poté, co informaci označila za nepravdivou polská vojenská prokuratura, se ještě během úterka deník za zprávu omluvil. „Aby se skutečně zjistilo, zda to byly výbušné látky, je potřeba asi půl roku laboratorních testů,“ napsal deník.

„S ohledem na dobré jméno deníku Rzeczpospolita jsem informoval vedení, že dávám svou funkci k dispozici dozorčí radě vydavatelství Presspublika,“ napsal Wróblewski, který bude až do nejbližšího zasedání dozorčí rady na dovolené.