Obama čelí nejvyšší nezaměstnanosti

Washington – Páteční zpráva o americké nezaměstnanosti ukázala, že Barack Obama jde do boje o znovuzvolení za amerického prezidenta s nejvyšší nezaměstnaností od voleb v roce 1936, kdy byl znovuzvolen prezident Franklin Delano Roosevelt. Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v říjnu stoupla na 7,9 procenta ze zářijových 7,8 procenta.

Říjnová míra nezaměstnanosti ve Spojených státech stoupla na 7,9 procenta ze zářijových 7,8 procenta. Ekonomika však vytvořila 171 tisíc nových pracovních míst, tedy více, než se předpokládalo. Za růstem míry nezaměstnanosti stojí skutečnost, že řada Američanů se rozhodla začít znovu hledat práci, a vrátila se tak do registrů nezaměstnaných. „To by mohlo znamenat, že vyhlídky na získání práce se podle lidí zlepšují, takže by to mělo být považováno za další pozitivní aspekt této zprávy,“ upozornila analytička Julia Coronadová ze společnosti BNP Paribas. 

Toto pozitivní tvrzení však nemění nic na faktu, že prezident Obama vstupuje do voleb s nejvyšší mírou nezaměstnanosti od voleb v roce 1936, kdy byl znovuzvolen F. R. Roosevelt. Tehdy měsíc před volbami činila nezaměstnanost sedmnáct procent. Obamův protikandidát Mitt Romney označil mírný růst míry nezaměstnanosti za „smutnou připomínku toho, že ekonomika v podstatě stagnuje“. „Míra nezaměstnanosti je vyšší než v době, kdy prezident Obama nastoupil do úřadu. Práci stále nemůže nalézt 23 milionů Američanů,“ dodal. 

Situace před americkými volbami se tak podobá té z roku 1976. Tehdy za podobných statistik, tedy mírou nezaměstnanosti na úrovni 7,8 procenta, vstupoval do boje o znovuzvolení prezident Gerald Ford proti Jimmymu Carterovi. Svůj volební boj tehdy Ford prohrál. Pokud Obama volby vyhraje, bude tedy teprve druhým prezidentem, který obhájí post s takto vysokou nezaměstnaností v zádech.

To, že atmosféra houstne, je znát na dalších výrocích obou kandidátů. O tomto víkendu plánují oba několik zastávek v nejdůležitějším státě Ohio a oba se označují za nositele změny s tím, že protikandidát jen dobře mluví, ale výsledky nemá žádné. 

Mitt Romney

„Obama slíbil změnu, ta se mu ale nepodařila. … Já také slibuji změnu, ale mám postupy k jejímu dosažení.“

Barack Obama

„Víme, jak změna vypadá, a to, co guvernér nabízí, to není.“ 

Las Vegas je s nadsázkou příkladným obrazem americké ekonomiky

Sny o velkém světě plnilo Američanům celé dekády americké město Las Vegas. Město vydělávalo a rozrostlo se za deset let před krizí na dvojnásobek, přičemž přibyl milion obyvatel. Na krizi ale tvrdě doplatilo. Výnosy z hazardu totiž klesly o patnáct procent, tedy víc než miliardu dolarů. Tři velká kasina vyhlásila bankrot.

Odvrácenou tvář nablýskané nádhery Las Vegas teď odkrývá podsvětí, kam zářivé neony nedosvítí. V odvodňovacích kanálech pod městem vzniklo nové město. „Potkáváte tam dole víc takových lidí, kteří nespávali na ulicích, kteří nebyli zvyklí žít v takových podmínkách,“ popisuje spisovatel Matt O´Brien. 

Matt O´Brien, spisovatel

„Vegas je epicentrem nebo aspoň názorným příkladem vzestupu a pádu celé země.“

Osudy těchto lidí jsou však barevnější než svět nahoře. Není tak výjimkou, že v kanálech žijí lidé, kteří měli rodinu, firmu či bar na Floridě. Nic jiného jim ale nezbývá, neboť práce není dost. „Lidi si tu jdou po krku, jenom aby mohli pracovat u McDonalda,“ smutně konstatuje jeden z obyvatelů kanálu v Las Vegas Greg. Všichni tito lidé ale pamatují, jak bylo dobře, když se Americe dařilo.

Michal Kubal o Las Vegas jako obrazu americké ekonomiky (zdroj: ČT24)