Newyorská radnice rozhodla: Maraton se nepoběží

New York - Tradiční newyorský maraton se v neděli nepoběží. Oznámil to starosta města Michael Bloomberg. Na každoroční závod přijely tisíce lidí a radnice ho původně chtěla uspořádat navzdory problémům, které do New Yorku přinesla bouře Sandy.

Kritici namítali, že lidé by spíš než běhat po ulicích měli přijít pomáhat s odstraňováním následků po bouři Sandy. Podobné snahy projevila část společnosti i po atentátech z 11. září, tehdy se ale nakonec maraton běžel. Slavný běh se i tentokrát měl stát symbolem nezlomnosti, nakonec ho ale potkalo historicky první zrušení od roku 1970.

Podle Bloomberga byl maraton zrušen, protože byl zdrojem sporů a kontroverzí. Ty vyvolalo původní rozhodnutí newyorské radnice, že se termín rušit ani posouvat nebude. Odstartovat měl na Staten Islandu a mělo se jej zúčastnit až 47 tisíc běžců. „Nemůžeme si dovolit kontroverzi ohledně atletické události, byť je takto významná, která by odváděla pozornost od důležité práce, jejímž cílem je odstranit následky bouře a obnovit normální fungování města,“ prohlásil Bloomberg.

"Je to zdrcující a opravdu těžké. Bylo to jedno z nejtěžších rozhodnutí, jaké jsme kdy učinili, ale jediné správné pro New York," řekla šéfka organizátorů Mary Wittenbergová.

Organizační výbor očekával, že závod přinese městu až 340 milionů dolarů (více než 6,5 miliardy korun). Navíc chtěl věnovat 26,2 dolaru za každého z přihlášených závodníků na obnovu města. O možné náhradě letošního ročníku zatím pořadatelé neinformovali, spekuluje se ale nejdříve o jarním termínu.

Vít Pohanka o zrušení newyorského maratonu (zdroj: ČT24)

Záchranáři postupně odhalují mnohamiliardové škody, jež v minulých dnech způsobil milionům Američanů hurikán Sandy. Podle záchranářů je mrtvých 102, jen v New Yorku zemřelo 41 lidí, z toho polovina na Staten Islandu.