Bez proudu už je „jen“ milion newyorských domácností

New York – Energetikům se podařilo obnovit dodávky proudu do většiny domácností na Manhattanu. V celém státu New York pak počet domácností bez elektřiny poprvé klesl pod jeden milion. Hustě obydlený New York je bez proudu od pondělí, kdy se jeho ulicemi prohnala ničivá bouře Sandy. Místo bouře a odstraňování následků ho teď ale děsí rabování.

Už v pátek byla obnovena dodávka elektřiny u zhruba 100 tisíc lidí v dolním Manhattanu, což byla zhruba polovina z těch, kteří byli výpadkem postiženi. Ve zbytku New Yorku by se mělo vše dostat do normálu do 11. listopadu, nicméně někteří zákazníci si podle společnosti počkají na elektřinu celé týdny. Během víkendu se distributor zaměří na to, aby elektřinu v pondělí měly všechny místní školy, v úterý - tedy v den prezidentských voleb - pak má elektřina fungovat ve všech volebních místnostech.

Barack Obama, americký prezident

„Není tu nic důležitějšího než dát zase všechno do pořádku.“

Jižní část Manhattanu je od řádění bouře také bez dodávek tepla a částečně i pitné vody. Stále je tak uzavřená část obchodů. Situace je pro mnoho obyvatel o to nepříjemnější, že v New Yorku a okolí panuje velmi chladné počasí a vyhlídky na oteplení jsou mizivé.

Newyorčany děsí rabování

Pět dní po ničivé bouři přibývá v New Yorku také vloupání. Například na Lower East Side na Manhattanu kdosi vniknul do obchodu s drahou obuví a odnesl boty za 30 tisíc dolarů (přes 590 tisíc korun).

New York se bojí rabování
Zdroj: ČTK/AP/Kathy Willens

Rabování děsí také Rockaways, která je součástí newyorské čtvrti Queens. Tady občané berou obranu svých domovů do svých rukou. Vyzbrojují se pistolemi, baseballovými pálkami a dokonce i luky a šípy. Místní radní se proto obávají, že se situace ve čtvrti rychle zvrhne v anarchii. V oblasti panují výbušné podmínky.

Tíživou situaci ještě umocňuje fakt, že elektřina v Rockaways zřejmě půjde až koncem příštího týdne. Čtvrť nacházející se na poloostrově má navíc špatné spojení se zbytkem světa, protože je poškozený most, po němž do ní jezdilo metro. Opravy by mohly trvat i měsíc.

Milion lidí zůstává bez proudu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod