Syrští povstalci chtějí dobýt klíčovou základnu

Damašek – Syrští povstalci zahájili ofenzivu, jejímž hlavním cílem je letecká základna v Taftanázu na severozápadě země. Základnu označili za klíčovou, věří, že pokud ji ovládnou, padne jim do rukou celé území mezi dvěma největšími syrskými městy Damaškem a Aleppem. Ke střetu došlo i na opačné straně Sýrie, když vládní tanky narušily demilitarizovanou zónu Golanských výšin.

Povstalci zveřejnili video se záznamem rozsáhlého útoku na taftanázskou základnu, mezi útočníky jsou bojovníci Syrské svobodné armády i islámští radikálové. Podle zpravodaje BBC je pravděpodobně cílem povstalců letiště dobýt a udržet. Na základně má syrská armáda především helikoptéry. Protiasadovské síly ovládají hlavní cesty jihozápadně od Aleppa, ale stávají se terčem častých leteckých útoků vládních sil. Armáda využívá toho, že jejím nepřátelům chybějí protivzdušné zbraně.

Taftanáz ale nebyl jediným cílem povstaleckých útoků. V provincii Idlib se bojovalo o základnu protivzdušné obrany, kterou rebelové nakonec ovládli. Postoupili také na damašském předměstí Dúma.

Rebelové ofenzivu zahájili jen den před začátkem důležitého jednání opoziční exilové Syrské národní rady, které by mohlo vyústit i ve vznik exilové syrské vlády kritické k režimu prezidenta Bašára Asada.

Zatímco povstalci postupovali na severozápadě, vládní vojska se objevila u jižních syrských hranic. Izraelská armáda oznámila, že tři syrské tanky a dva obrněné transportéry vnikly do demilitarizované zóny na Golanských výšinách. Podle webu jpost.com ale Izrael nepovažuje výskyt syrských vojenských vozidel v místech, kde nemají být, za akt agrese, nýbrž za důsledek vnitřních bojů v Sýrii.

Konflikt v Sýrii začal poměrně pokojně loni v březnu. Nakonec se však změnil v krvavou občanskou válku, jež si zatím vyžádala 36 tisíc obětí. Dnešní boje mají podle předběžné bilance exilové Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) 34 mrtvých. V pátek v bojích prý zahynulo 181 lidí, mezi nimiž bylo 61 vojáků, 59 povstalců a 61 civilistů.