V Angole vyrostlo město duchů za 3,5 miliardy dolarů

Kilamba - Jeden z největších stavebních projektů černého kontinentu - město Kilamba pro půl milionu Angolanů - je těsně před dokončením. Město postavené na zelené louce na přání angolské vlády má ale jednu vadu – nikdo v něm nebydlí. Korupce prodražila byty natolik, že se jich zatím prodaly jen zhruba 2 stovky. Celá stavba přitom vyšla na 3,5 miliardy dolarů.

Kilamba je tiché město. Byty zejí prázdnotou, jen hrstka komerčních prostor má využití. Ve městě nejsou žádné obchody – zboží totiž nemá kdo kupovat. Dálnice, které spojují město s okolím, zejí prázdnotou. Kilamba připomíná město duchů. Jen několik málo lidí se zabývá úklidem města a hrstka žáků dojíždí do místních škol.

„Kilamba je politický projekt. Ceny bydlení jsou velmi vysoké. Mají zkrátka problémy ty byty prodat,“ popsal město duchů profesor Angolské univerzity Manuel Jose Alves da Rocha. Čínská společnost stavěla honosné činžáky za 70 miliard korun pět let. Za tu dobu ve městě, které má být podle představ vlády klenotem země, vyrostly skoro 3 tisíce bytů. Stavbu města zaplatí Číňanům petrodolary, kdo ale nakoupí byty od vlády?

Byty v Kilambě vyjdou na 120 tisíc až 200 tisíc dolarů. „Ceny odpovídají kvalitě bytů a podmínkám, které může město nabídnout,“ popsal Paulo Cascao, generální ředitel realitní kanceláře, která byty v Kilambě prodává. Jenže dvě třetiny Angolanů musí vystačit s méně než dvěma dolary na den, takto drahé bydlení je pro ně tedy nedosažitelné.

Krásné nesplněné sny

17letý student Sebastiao Antonio stráví každý den tři hodiny cestou do Kilamby a zpět, aby tady mohl chodit do školy. Město se mu líbí. „Mám toto místo opravdu rád. Má velká parkoviště, hřiště, na kterých můžeme hrát fotbal nebo basket. Je velmi tiché a není tu žádná kriminalita,“ popsal. Jenže jeho rodina si nemůže bydlení v Kilambě dovolit. „Je to nedosažitelné. Navíc moji rodiče by tu nenašli práci,“ lituje Sebastiao.

Kilambu si oblíbil i Jack Franciso (32), který ve městě již několik měsíců pracuje jako uklízeč. „Je to krásné místo,“ řekl. „Abyste tu ale mohli žít, potřebujete hodně peněz. Lidé jako my nemají tolik peněz, aby tu mohli žít,“ dodal

Angola začala po krvavé občanské válce před deseti lety vzkvétat. K penězům zemi pomáhá ropný průmysl. Letos ji čeká 12procentní růst. Jenže značná část výdělků končí v rukou zahraničních investorů. Neziskové organizace navíc viní angolské ministry z korupce. Řada Angolanů nemá kde bydlet, Kilamba ale jejich problém, zdá se, nevyřeší.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)