Nerozhodné státy rozhodnou, věří jim Romney i Obama

Ohio – Dva muži, kteří chtějí příští čtyři roky vládnout Americe, se rozjeli do tzv. nerozhodných států. Mitt Romney se tak snažil získat voliče například v New Hampshiru, Iowě a Coloradu, Barack Obama zase v Iowě, Ohiu, Wisconsinu a Virginii. Podle průzkumů není výsledek voleb v těchto státech zřejmý, nakonec bude rozdíl mezi oběma kandidáty zřejmě zcela minimální.

Nerozhodné státy jsou pro Baracka Obamu a Mitta Romneyho obzvlášť důležité. Zřejmě rozhodnou celé volby, a tak například na ohijské voliče zaměřili oba kandidáti svou pozornost v posledních předvolebních dnech. V Ohiu sice v průzkumech vede Obama, ale o pouhé procento, v Coloradu naopak těsně vede Romney a na Floridě, která rozhodla o vítězství George Bushe, jsou oba politici vyrovnaní.

Romney slibuje, že se „Amerika vrátí na špici“, a současně se snaží voličům ukázat, že dokáže spolupracovat i se svými politickými oponenty. „Budu spolupracovat s lídry Kongresu – jak demokraty, tak republikány. Zvládneme to tak jako dříve. Budeme ve Washingtonu spolupracovat, abychom pomohli lidem,“ řekl republikánský kandidát v New Hamsphiru.

Obama potom poukazuje na své úspěchy a upozorňuje voliče, že vyzyvatelovy sliby žádné zlepšení nepřinesou. „Guvernér Romney je talentovaný prodejce. Přebalil proto staré nápady, které nefungovaly, a nabízí je jako změnu,“ prohlásil obhájce prezidentského úřadu v Ohiu.

Podle analytiků se může vítězství přiklonit na obě strany. Prezident Obama ale ještě nevyložil poslední trumf – až dnes bude mít televizní premiéru film připomínající dopadení a zabití Usámy bin Ládina. Vojenská operace z loňského května přitom bývá označována za jeden z největších Obamových úspěchů.