Haiťanům po Sandy chybí jídlo, Newyorčanům bydlení

Port-au-Prince/New York - Vláda na Haiti dnes vyhlásila stav nouze kvůli následkům bouře Sandy, která v zemi před dvěma týdny připravila o život 60 lidí. Obyvatelům jedné z nejchudších zemí světa nyní hrozí hlad, protože bouře zničila velkou část úrody. S následky řádění Sandy se vypořádávají i Spojené státy. Tam zase situaci komplikuje chladné počasí. To trápí až 40 tisíc lidí, které bouře připravila o domovy.

Sandy způsobila na úrodě škody ve výši 104 milionů dolarů (asi dvě miliardy korun). Vláda proto přijala zvláštní opatření, jimiž chce předejít vzniku hladomoru. S žádostí o pomoc už oslovila některé neziskové organizace.

Kromě hladu ale Haiti trápí také cholera. Nákaza se začala razantně množit v důsledku záplav. Za poslední měsíc se počet pacientů podle organizace Lékaři bez hranic zvýšil z pěti na osm stovek. Země přitom má s touto nemocí bolestné zkušenosti. Po zemětřesení v roce 2010 zabila skoro 8 tisíc lidí.

Američany děsí chladné počasí

Situaci ve Spojených státech naopak komplikuje chladné počasí, které ohrožuje statisíce domácností na severovýchodě USA, jež jsou i šestý den po řádění živlu stále bez proudu. Teploty v této oblasti v noci na dnešek místy klesly až k nule a lidé bez dodávek elektřiny a tepla ve svých domech mrznou. Na podchlazení zemřel nejméně jeden člověk a celková bilance obětí Sandy tak vystoupala na 112.

Dobrovolníci rozdávají teplé jídlo
Zdroj: ČTK/AP/Kathy Willens

„Mluvil jsem se spoustou lidí, kteří mají starosti, jsou zdeptaní a je jim zima. Nemají elektřinu a teploty klesají. Dokonce i ti, kdo mají generátory, pro ně těžce shánějí palivo,“ řekl starosta New Yorku Michael Bloomberg, který vyzval všechny postižené občany, aby se nezdráhali využít nouzové útulky.

Bloomberg tak upozornil na další velký problém, který v New Yorku přetrvává už několik dní, a to je akutní nedostatek paliva. Fronty u čerpacích stanic jsou i navzdory zvláštním dodávkám benzinu a nafty, které zajišťuje i ministerstvo obrany, místy až kilometr dlouhé, napsala dnes agentura DPA. Tento stav má trvat ještě několik dní.

Guvernér vyzval obyvatele, aby opustili domy poškozené bouří (zdroj: ČT24)