Jižní Korea odstavila dva reaktory

Soul - Jižní Korea odstavila dva jaderné reaktory poté, co bylo zjištěno, že některé jejich součástky nebyly řádně schváleny. Podle ministra hospodářství Hong Suk-ua může toto nečekané opatření vést v následujících několika měsících k bezprecedentnímu nedostatku energie. Ministr nicméně ujistil, že zmíněné neprověřené součástky nepředstavují bezpečnostní hrozbu.

Mezi více než 5 000 neschválených součástek v celkové hodnotě 750 tisíc dolarů jsou mimo jiné pojistky, vypínače či chladicí ventilátory, které nemají požadované mezinárodní certifikáty k použití pro jaderný průmysl. V jiných průmyslových odvětvích by tato zařízení mohla být bez problémů upotřebena. Téměř ve všech případech jde o součástky použité v jaderné elektrárně Jongkwang na jihozápadě země, kde byl také přerušen provoz zmíněných dvou reaktorů.

Jižní Korea má 23 jaderných reaktorů, které zajišťují 35 procent dodávek elektřiny v zemi. V uplynulých měsících hlásily atomové elektrárny řadu poruch. Žádná z nich neznamenala ohrožení veřejnosti, vyvolaly ale rostoucí nespokojenost s vládním záměrem dále rozvíjet jaderný průmysl země.