Wen nechá v předsjezdové atmosféře prošetřit své jmění

Hongkong - Čínská komunistická strana zahájila vnitřní vyšetřování případu premiéra a druhého nejvyššího stranického šéfa Wen Ťia-paa, jehož rodina si podle nedávné zprávy deníku The New York Times nashromáždila jmění ve výši 2,7 miliardy dolarů. Země se mezitím připravuje na klíčový 18. sjezd Komunistické strany Číny, který začíná ve čtvrtek.

Podle listu South China Morning Post o vyšetřování své kauzy požádal údajně sám Wen, který se s dopisem obrátil na stálý výbor politbyra. Jde o očividnou snahu premiéra se očistit. Jeho právníci již dříve odmítli nařčení listu The New York Times, podle jehož zprávy z 26. října 90letá premiérova matka, jeho sourozenci a děti získali většinu svého stávajícího jmění v období od Wenova nástupu do funkce vicepremiéra v roce 1998.

Ve čtvrtek začíná po pěti letech sjezd KS Číny

Ve čtvrtek začne 18. sjezd Komunistické strany Číny. Vládnoucí strana se na něj připravuje v atmosféře velkého politického skandálu, jehož středem se stal vlivný politik Po Si-laj. Ambiciózní funkcionář byl v září vyloučen z komunistické strany a bude čelit trestnímu stíhání v souvislosti s případem vraždy britského obchodníka. Aféra kolem vraždy Brita, za niž už byla odsouzena Po Si-lajova manželka, se v Číně stala jedním z největších politických skandálů posledních let.

Ústředí KS Číny
Zdroj: ČT24

KS Číny má v současnosti největší členskou základnu na světě a počet jejích členů neustále vzrůstá. Zatím poslední číslo z prosince 2010 uvádí 80 milionů členů. Letošního sjezdu strany se zúčastní 2 270 delegátů ze 40 volebních obvodů. Účast podléhá striktnímu partajnímu výběru, kdy jsou podle určitého klíče zastoupeni rolníci, dělníci, vojáci, inteligence a také podnikatelská vrstva.

Na sjezdu se rozhodne o politickém směřování země a delegáti formálně zvolí členy předsednictva, přičemž o nových politických hvězdách se ve skutečnosti rozhoduje v zákulisí měsíce předem. Letošní sjezd je mimořádné důležitý, neboť se očekává, že prezident Chu Ťin-tchao a premiér Wen Ťia-pao společně s dalšími členy nejvyššího vedení strany předají funkce nové generaci politiků. Novým šéfem strany a budoucím prezidentem by se měl podle předpokladů stát devětapadesátiletý dosavadní viceprezident Číny Si Ťin-pching. Premiérem by se měl stát současný místopředseda čínské vlády, sedmapadesátiletý Li Kche-čchiang. Do stálého výboru strany, tedy nejmocnějšího orgánu země, by mělo být nově zvoleno sedm členů. Počet členů výboru se tak o dva sníží, nebude zde již zasedat šéf bezpečnosti a šéf oddělení propagandy.

Devětapadesátiletý Si Ťin-pching byl v březnu 2008 zvolen viceprezidentem Číny. Je považován za propagátora tržní ekonomiky a je znám svým tvrdým postojem proti korupci. Osvědčil se jako šéf strany v průmyslové provincii Če-ťiang, odkud v roce 2007 odešel šéfovat hospodářskému centru Číny - Šanghaji. V čele nahradil Čchen Liang-jüa, který byl údajně zapleten do korupčních praktik kolem penzijních fondů. Před čtyřmi lety zvládl Si roli šéfa organizačního výboru olympijských her v Pekingu.