NY Times: Obama vyhraje. Na 92 procent

Washington - Podle amerického listu New York Times vyhraje volby Barack Obama. Analytik Nate Silver pomocí statistiky pracoval s průzkumy veřejného mínění a došel k závěru, že pravděpodobnost Obamova vítězství je 92 procent. Pro Romneyho hraje jen 8 procent. Podobně jasně dopadl globální průzkum serveru MSN – lidé z 34 zemí by volili Obamu. Jedinou výjimkou je Čína.

Do průzkumu serveru MSN se zapojilo 570 tisíc lidí z 35 zemí světa. Lidé z 34 zemí se přiklonili na stranu Baracka Obamy. Pouze respondenti z Číny se vyslovili spíš pro Romneyho. Volilo by ho 52 procent, na rozdíl od 48 procent respodentů, kteří by raději hlasovali pro Obamu.

Úspěch v Číně možná Romneymu moc radosti neudělá. Obraz politika, kterého podporuje Čína, by mu mohl uškodit. „Romney vyhrál, protože ho Číňané vidí spíš jako obyčejného člověka. Byznysmena, který má k lidem blíž než nějaký politik. Obama je pro ně příliš velký idealista. Svou šanci dostal už před čtyřmi roky, takže bude lepší zvolit někoho jiného,“ komentuje výsledky ankety He Wang z čínské části MSN.