Vítězný Obama: To nejlepší nás teprve čeká

Chicago – "Jsme americká rodina a společně jsme jeden národ a jeden lid. Dnes večer, v těchto volbách, jste vy, Američané, připomněli, že naše cesta nebyla lehká a byla dlouhá. I tak jsme se dokázali vzchopit a víme, že ty nejlepší časy jsou teprve před námi," prohlásil ve vítězném povolebním projevu v chicagském McCormickově centru staronový americký prezident Barack Obama. Poděkoval svému poraženému republikánskému soupeři Mittovi Romneymu a dodal, že s ním chce společně jednat o tom, jak v budoucnu co nejlépe pomoci Spojeným státům.

Obama poděkoval všem Američanům, kteří se voleb zúčastnili – bez ohledu na to, komu nakonec dali svůj hlas. Poděkoval své rodině, svému viceprezidentovi a svému volebnímu štábu a také Romneymu za skvěle odvedenou kampaň, která byla tvrdá, ale podle Obamy hlavně kvůli tomu, že „milujeme naši zemi a záleží nám na její budoucnosti“. Chce se s Romneym setkat a jednat s ním o tom, jak by společně mohli pomoci USA. Připomněl, že Romneyho rodina odvádí po generace skvělou službu pro USA.

Barack Obama

„Tato země má větší bohatství než jakýkoliv jiný národ, ale to nás nečiní bohatými. Máme nejsilnější armádu v historii, ale to nás nečiní silnými. Naše univerzity a naši kulturu nám závidí celý svět, ale kvůli tomu lidé do Ameriky nepřicházejí. Výjimečnými nás činí to, že jsme stmeleni jako nejpestřejší národ světa, že sdílíme svůj osud. A Amerika bude fungovat pouze tehdy, když si budeme vědomi povinností vůči následujícícm generacím.“

Obama, kterého na pódium doprovodila manželka Michelle a obě dcery, také uvedl, že do budoucna se musí něco udělat s dlouhými frontami před volebními místnostmi. Vzdělaná a nezadlužená Amerika je naším společným snem, soudí Obama. „Chceme zemi, která bude bezpečná, plná respektu a milovaná po celém světě, národ, který bude chráněn nejsilnější armádou na celém světě.“

„Naše ekonomika se staví na nohy, dekáda války je u konce, dlouhá kampaň skončila,“ prohlásil Obama. „Ať jste pro mě hlasovali, nebo ne, naslouchal jsem vám. Udělali jste ze mě lepšího prezidenta. Naslouchal jsem vyšim příběhům a vracím se do Bílého domu více odhodlaný s představou nadějné budoucnosti,“ zdůraznil prezident a dodal, že chce v budoucnu spolupracovat s představiteli obou stran, „abychom se vypořádali s deficitem, reformou daní, nápravou imigračního systému, energetickou závislostí a tvorbou pracovních míst“. „Dnes jste hlasovali pro akci, ne pro běžnou politiku,“ prohlásil.

USA podle něj mají větší bohatství než kterýkoli národ, ale to je nečiní bohatými. „Výjimečnými nás činí to, že jsme stmeleni jako nejpestřejší národ světa,“ uvedl prezident. „Nejsme jen souborem červených a modrých států. Jsme Spojenými státy americkými. Žijeme v nejlepším státě na světě. Bůh žehnej Spojeným státům americkým,“ uzavřel svůj projev Obama.

Obamovi pomohlo hlavně Ohio

Obama se stal nejmocnějším mužem planety na další čtyři roky mimo jiné díky vítězství v Ohiu. To mu přineslo klíčových 18 volitelských hlasů, díky nimž porazil republikánského soupeře Mitta Romneyho. Ten uznal porážku a telefonicky blahopřál svému demokratickému soupeři k vítězství.

Mitt Romney: „Právě jsem telefonicky pogratuloval prezidentu Obamovi k jeho vítězství. Přeji všechno nejlepší jemu, jeho manželce a jeho dcerám.“

Podle analytiků byla zásadním momentem Obamova podpora automobilek na americkém Středozápadě v době hospodářské krize v roce 2009, díky nimž staronový prezident získal právě rozhodujícího Ohio. Romneymu se s výjimkou Indiany a Severní Karolíny nepodařilo získat na svou stranu žádný ze států, v nichž dali voliči před čtyřmi lety přednost Obamovi. Romneymu se nepodařilo zvítězit v klíčových státech, přestože co do celkového počtu hlasů jsou oba kandidáti vyrovnaní. 

Jedenapadesátiletý Obama ještě před svým projevem svým voličům poděkoval v několika krátkých vzkazech na Twitteru. „Podařilo se to díky vám. Děkuji vám,“ napsal v jednom. „Jsme v tom všichni společně, tak jsme vedli kampaň a takoví jsme,“ uvedl v dalším. V jednom vzkazu také tweetoval svou fotografii spolu s první dámou Michelle pod titulkem „Další čtyři roky“.

Kdo hlasoval pro Obamu?

I když Obama získal pohodlnou většinu volitelů, má jen těsný náskok v celkovém počtu hlasů všech Američanů. Tento poměr potvrzuje, že země je nadále politicky velmi rozdělená.  

Spojené státy se stále dostávají z nejhorší ekonomické krize za posledních 80 let. I když ekonomika nyní zrovna bouřlivě neroste, za poslední rok se soustavně zlepšovala a za to voliči odměnili Obamu druhým funkčním obdobím. Obamovi pomohl i fakt, že voliči z velké části přičítají vinu za recesi jeho republikánskému předchůdci Georgi Bushovi.  

Volební výsledky také ukázaly, do jaké míry se Amerika mění. Podle dosavadních odhadů Romney získal 60 procent bělošských hlasů a Obama 38 procent, tedy o pět bodů méně než před čtyřmi lety. Obama měl naopak opět velký náskok mezi menšinami. Podpořilo ho 93 procent černochů a 69 procent Hispánců. Úspěch měl i u mladých voličů. V kategorii od 18 do 29 let měl před Romneym náskok 24 procentních bodů. Romney zase slavil úspěch u voličů starších 45 let.  

Obama podle očekávání zaujal ženy. Hlasovalo pro něj 55 procent Američanek a pro Romneyho 43 procent. Obama ztratil oproti roku 2008 jednobodový náskok mezi muži. Tentokrát pro něj bylo 45 procent Američanů a pro Romneyho 52 procent.

Volební účast byla pravděpodobně nižší než v roce 2008. Hlasovat tentokrát podle odhadů přišlo kolem 57 procent voličů. Před čtyřmi roky to bylo 58,2 procenta. Podle údajů portálu statisticbrain.com se letos mohlo voleb zúčastnit 206 milionů Američanů. Televize CNN uvedla, že hlas odevzdalo asi 117,5 milionu lidí, tedy asi 57 procent. Odečteny nejsou ale neplatné hlasy.

Konečné volební výsledky z Floridy budou k dispozici až pozdě večer našeho času. Důvodem odkladu je mimořádně vysoký počet voličů, kteří hlasovali korespondenčně. Florida patřila ke státům, které měly rozhodnout prezidentské volby. Vzhledem k tomu, že americké televize již oznámily, že prezidentem byl znovu zvolen Obama, floridské výsledky už nemají tak velký význam.

Americké prezidentské volby, v nichž nevolí Američané přímo, ale skrze 538 volitelů, se de facto rozhodují jen v několika klíčových státech, v nichž nemá ani jedna strana jasnou většinu. Ve většině z těchto klíčových států se Obamovi podle odhadů podařilo Romneyho porazit. Romneymu nepomohlo ani to, že zatím získal většinu všech hlasů. V tomto ohledu zatím Obamu po sečtení asi 65 procent hlasů poráží v poměru 45,18 milionu hlasů ku 44,97 milionu.

Vydáno pod