Čína dostane nové vedení, změny se ale čekat nedají

Peking - V Pekingu začíná napjatě očekávaný 18. sjezd Komunistické strany Číny, na němž se chystá generační výměna vedení vládnoucí strany nejlidnatější země světa. Na postu šéfa komunistů vystřídá stávajícího čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa nynější viceprezident Si Ťin-pching, který by měl v březnu obsadit také prezidentské křeslo. Druhým nejvyšším mužem strany se namísto premiéra Wen Ťia-paa stane nynější vicepremiér Li Kche-čchiang.

Nová generace vůdců má být teoreticky zvolena zhruba 2 000 delegáty z celé Číny, kteří se tento týden na sjezd shromáždí v pekingském Paláci lidu. Ve skutečnosti ale o klíčových funkcích vždy předem rozhodnou nejvyšší členové strany a mocní politici ve výslužbě, kteří se o obsazení jednotlivých postů handrkují a kteří o něm smlouvají řadu měsíců před sjezdem.

Čínský a hongkongský tisk minulý týden uvedly, že ve vedení strany budou převažovat konzervativci, od nichž nelze očekávat žádné zásadní reformy. Podle těchto zpráv v boji o moc uvnitř strany zvítězilo konzervativní křídlo spojené s někdejším prezidentem Ťiang Ce-minem nad proreformními politiky a spolupracovníky stávající hlavy státu Chu Ťin-tchaa.

Definitivní složení stálého výboru politbyra, který je nejvyšším rozhodovacím orgánem v Číně, bude oficiálně zveřejněno až po skončení sjezdu v polovině listopadu. Očekává se, že v něm jako doposud nebude ani jedna žena a že počet jeho členů se sníží z devíti na sedm. To podle analytiků naznačuje snahu komunistické strany co nejvíce soustředit moc a snížit riziko třenic mezi nejvyššími vůdci.

Přešlapy pohlavárů se už nedají pokaždé ututlat

Scénář sjezdu, který se bude konat za zavřenými dveřmi a potrvá zhruba týden, je vždy předem pečlivě připravený, aby předání moci proběhlo bez problémů. I přes veškeré snahy ale stranu letos pronásledovalo množství nečekaných problémů. Tím největším byl nepochybně skandál kolem bývalého vlivného politika Po Si-laje, který je podezřelý z korupce a krytí vraždy, jíž se dopustila jeho manželka. O víkendu byl Po vyloučen ze strany a také čínský parlament ho již zbavil poslaneckého mandátu, čímž otevřel cestu k jeho stíhání.

Poradce prezidenta Chu Ťin-tchaa musel zase odstoupit kvůli autonehodě svého syna, jenž boural ve ferrari se dvěma obnaženými ženami na sedadlech spolujezdců. Úplně nejnovější aféra se pak týkala přímo premiéra Wen Ťia-paa, o němž list The New York Times minulý měsíc napsal, že si jeho rodina nashromáždila jmění v přepočtu za 53 miliard korun.

V Pekingu kvůli sjezdu přituhlo, do vzduchu nesmí ani holubi

Čínská metropole přijala kvůli sjezdu výjimečná bezpečnostní opatření. V ulicích hlídkuje množství příslušníků bezpečnostních sil, jimž s udržováním bezpečnosti pomáhá ještě na 1,4 milionu dobrovolníků. Vláda rovněž zpřísnila již beztak tvrdou cenzuru médií a internetu a uskutečnila rozsáhlou kampaň proti disidentům. Řada kritiků režimu byla vzata do vazby či uvržena do domácího vězení, další jsou pod neustálým policejním dohledem. Několika předním aktivistům bylo nařízeno opustit Peking.

Světová média přinesla rovněž seznam kuriózních zákazů, které byly v souvislosti se sjezdem přijaty. Hračkářství v Pekingu kupříkladu dostala příkaz registrovat totožnost zákazníků, kteří si koupí modely vrtulníků či letadel na dálkové ovládání. Zákaz narušování vzdušného prostoru nad metropolí platí i pro chovné holuby, jejichž majitelé mají nařízeno držet opeřence během sjezdu v holubnících. Z pultů obchodů zmizely veškeré nože a cestující v taxících mají zakázáno otvírat za jízdy okna.

V Pekingu začal sjezd čínských komunistů (zdroj: ČT24)