Asad se ze Sýrie nehne, Turci prozkoumali další letadlo

Damašek - Syrský prezident Bašár Asad nehodlá opustit Sýrii a chce tam žít a zemřít. Sdělil to ruské televizi Today TV dva dny poté, co britský premiér David Cameron stanici Al-Arabíja řekl, že je pro zajištění Asadova bezpečného odchodu ze země, jestliže by to pomohlo zastavit boje. Při bojích na syrsko-turecké hranici dnes zemřelo 26 lidí. Bojuje se o hraniční přechod Ras al-Ajn, jeden z posledních, které opozice ještě nemá v rukou. Podle Opoziční syrské organizace pro lidská práva je mezi mrtvými 16 syrských vojáků a deset povstalců. Zbloudilé střely zranily také dva turecké civilisty

Turecko vyjadřuje stále větší obavy o bezpečnost svých občanů žijících kolem hranice se Sýrií. Ankara vyjednává s NATO o možnosti rozmístit podél hranice dlouhé 910 kilometrů protiraketový systém Patriot. Oficiální žádost o dodání systému ale Turecko ještě nepodalo.

Asad ruské televizi řekl, že není loutkou Západu. „Jsem Syřan, chci žít a zemřít v Sýrii,“ zdůraznil a varoval také před možnou zahraniční intervencí v Sýrii. Svou zemi označil za „poslední baštu laickosti, stability a koexistence v regionu“. Intervence do Sýrie by podle něj vyvolala „dominový efekt“, který by zasáhl svět „od Atlantského po Tichý oceán“.

Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) přiznal, že není schopen reagovat na rostoucí potřeby civilistů postižených konfliktem v Sýrii. Šéf MVČK Peter Maurer dnes řekl, že se organizace pokusila dostat i do oblastí nejtěžších konfliktů, avšak mnoho civilistů je stále mimo její dosah.

Arménské letadlo muselo přistát v tureckém Erzurumu
Zdroj: ČT24

Turecko zkontrolovalo náklad arménského stroje do Sýrie

Turecko dnes přinutilo k přistání arménské nákladní letadlo mířící do Sýrie s humanitární pomocí. Stroj přistál v Erzurumu na východě Turecka a týmy policistů a vojáků se psy prohledaly jeho náklad. Po čtyřhodinové kontrole dostal stroj povolení pokračovat v letu do syrského Aleppa, nic z nákladu na palubě nebylo zabaveno.

Letoun měl podle arménské letecké společnosti na palubě 15 tun potravin určených pro obyvatele města, v němž žije velmi početná, odhadem až stotisícová arménská komunita. Kontrola nákladu byla rutinní procedura, s níž arménský dopravce předem souhlasil, když před dvěma dny žádal o povolení k přeletu tureckého území.

Turecko už použilo stejnou proceduru vůči arménskému letadlu 15. října. O týden dříve přinutili Turci k přistání syrské letadlo na lince Moskva–Damašek. Zabavili kontejnery, v nichž byla údajně munice ruské výroby určená syrské armádě. Moskva uvedla, že šlo o elektronické součástky pro radiolokátory a pochyby budil jen způsob dodání. Stroj pak po vyložení a s devítihodinovým zpožděním přistál v Damašku.

Vydáno pod