Němci dali regulačním poplatkům sbohem

Berlín - Němečtí poslanci zrušili regulační poplatky za návštěvu u lékaře. Pro konec povinnosti platit čtvrtletně deset eur (asi 250 korun) se vyslovilo všech 548 přítomných zákonodárců. Na věci se už dohodla vládní koalice kancléřky Angely Merkelové. Poplatky se přestanou platit od začátku příštího roku.

Regulační poplatky v Německu zavedla někdejší levicová vláda kancléře Gerharda Schrödera se záměrem omezit zbytečné cesty pacientů do ordinací. Pacient musel zaplatit za každou první návštěvu lékaře v daném čtvrtletí. Další návštěvy už byly zdarma. Kvůli plným pokladnám zdravotních pojišťoven ale rostl tlak na odstranění plateb, zejména ze strany menšího koaličního partnera, liberálů z FDP.

Poplatky kritizovali nejen pacienti, ale i lékaři. Ti tvrdili, že tato forma spoluúčasti je byrokratický výmysl, který neplní svůj účel. Zdravotním pojišťovnám, které zrušením poplatku ročně přijdou zhruba o dvě miliardy eur (50 miliard Kč), se rozhodnutí parlamentu nelíbí.

Sporáková prémie prošla jenom těsně

Kromě poplatků se parlament zabýval i mnohem kontroverznějším návrhem na zavedení takzvané „sporákové prémie“. Tuto přezdívku dala německá média příspěvku pro matky, jež se rozhodnou nedat po 12 měsících rodičovské dovolené dítě do jeslí a zůstanou s ním doma. Po vášnivé debatě nakonec poslanci finanční bonus pro rodiče schválili, a to poměrně těsným poměrem. Pro jich bylo 310, proti 282.

Prémie pro matky v domácnosti se začne vyplácet od srpna 2013. Její výše bude nejprve 100 eur (přes 2 500 Kč) měsíčně, od srpna 2014 pak 150 eur (zhruba 3 800 Kč). Kdo si ho nechá posílat na soukromé důchodové připojištění nebo na spoření na vzdělání dětí, dostane ještě navíc 15 eur (asi 380 Kč).

Telefonát Martina Jonáše (zdroj: ČT24)
Vydáno pod