Petraeus kvůli románku odstupuje z postu šéfa CIA

Washington - David Petraeus končí v čele CIA. Donedávna příslušník armády a jeden z nejuznávanějších amerických vojáků odstoupil kvůli nemanželskému poměru, který se provalil na základě vyšetřování FBI. Respektovaný generál prý „tímto činem selhal v pozici vůdce“, jak napsal do svého rezignačního dopisu. Petraeus šéfoval CIA od loňského srpna. Předtím byl mimo jiné velitelem amerických jednotek v Afghánistánu. Petraeus požádal dopisem o uvolnění ze služby prezidenta Baracka Obamu ve čtvrtek. Ten dnes jeho rezignaci přijal.

Náhlá rezignace Petraeuse překvapila zámořské politiky i odborníky na tajné služby. Jeho poměr se provalil na základě vyšetřování Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Není ale zatím jasné, proč se Petraeus do hledáčku agentů FBI vůbec dostal. Úřad měl údajně několik měsíců sledovat e-mailovou komunikaci mezi Petreasem a novinářkou, která o něm psala. Detektivové se obávali, že by se důvěrný vztah mohl do budoucna stát bezpečnostním rizikem.

Spekuluje se přitom, zda nemanželská aféra je skutečným důvodem pro jeho odchod z čela CIA. Podle některých hlasů totiž Petraeus mohl zaplatit svým postem za kauzu kolem útoků na americký konzulát v libyjském Benghází, kdy mimo jiných dokonce zahynul tamní velvyslanec USA. Mnozí také zmiňují, že Petraeus zřejmě mohl s rozhodnutím počkat právě do konce prezidentských voleb, aby tím citelně nezasáhl do vrcholící kampaně.

„Poté, co jsem byl 37 let ženatý, jsem prokázal nesmírně špatný úsudek, když jsem se zapletl do nemanželského vztahu,“ uvedl v prohlášení Petraeus. „Takové chování je nepřijatelné – jak pro manžela, tak i pro šéfa takové organizace. Dnes odpoledne prezident laskavě přijal mou rezignaci,“ píše se také v prohlášení.

David Petraeus
Zdroj: ČT24

Barack Obama přitom ocenil Petraeusovy zásluhy. Podle něj totiž bývalý generál prokazoval po desítky let Spojeným státům výjimečnou službu, a to jak v armádě, tak ve funkci šéfa CIA. „Během své životní služby David Petraeus učinil naši zemi bezpečnější a silnější,“ uvedl Obama. Vyzdvihl přitom i Petraeusovu manželku Holly.

Michal Kubal, zpravodaj ČT v USA:

„Petreaus požíval všeobecného respektu. Nevybavuju si současnou osobnost ve Spojených státech, která by byla takto respektovaná z obou politických táborů. Republikáni ho dokonce chtěli jmenovat 'pětihvězdičkovým' generálem, což je pocta, které se naposledy dostávalo generálům ve druhé světové válce.“

Po desítkách let loni opustil Petraeus armádu a na postu šéfa CIA nahradil Leona Panettu, jenž se stal ministrem obrany. Petraeuse nahradí v čele CIA jeho dosavadní zástupce Michael Morell.

David Petraeus předtím velel Mezinárodním silám pro podporu bezpečnosti (ISAF) v Afghánistánu. Do jejich velení se dostal v červenci 2010 poté, co byl z této funkce odvolán generál Stanley McChrystal kvůli pohrdavým výrokům o některých amerických vládních činitelích. Od února 2007 do září 2008 byl Petraeus vrchním velitelem koaličních sil v Iráku. Byl také  velitelem amerických sil na Blízkém východě a ve střední Asii.

Petraeus se oženil krátce po dokončení vysoké školy: s Holly Knowltonovou, dcerou armádního generála, mají syna Stephena, který sloužil v Afghánistánu, a dceru Anne. Ta podle deníku Právo vyučovala v Česku angličtinu a v roce 2009 si ji Petraeus osobně vyzvedl v Praze.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)