V Turecku se zřítil vrtulník, zemřelo 17 vojáků

Ankara - Sedmnáct vojáků zemřelo při nehodě armádního vrtulníku na jihovýchodě Turecka. Helikoptéra typu Sikorsky se zřítila v hornaté turecké provincii Siirt poblíž hranic se Sýrií a Irákem, kde působí i kurdští povstalci. Úřad tamního guvernéra uvedl, že nehodu zavinilo špatné počasí.

Na palubě stroje byli členové speciální jednotky. Dle turecké televize vrtulník spadl v provincii Siirt. V tamních horách byla ráno hustá mlha.

Státní televize TRT oznámila, že vojáci byli nasazeni na operaci proti kurdským povstalcům. Nejnovější ofenzíva proti nim začala 7. listopadu a stále pokračuje.

Mapa
Zdroj: ČT24

Kurdové v této části Turecka bojují proti vojsku od 80. let. Požadují autonomii pro svou komunitu, která obývá jihovýchod Turecka, ale také sever Iráku, Íránu a Sýrie. Konflikt, jehož hlavním kurdským hráčem je Strana kurdských pracujících (PKK), má na kontě na 40 tisíc mrtvých.

Turečtí Kurdové často přecházejí hranici a udržují si základny na severu Iráku. Turecké sdělovací prostředky tvrdí, že armáda začala nedávno s leteckými výsadky vojáků do severního Iráku s rozkazem likvidovat tamní kurdské pozice. Při náletech tureckého letectva na Kurdy v Iráku a také v severním Íránu zahynulo v minulých třech dnech 42 Kurdů.